SARGAD

Jan 6th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till SargadAv Flynn Berry
Under the Harrow, 2016
Översättning Rebecca Alsberg
LB Förlag, 2017
ISBN 978-91-88447-29-6, 234 sidor

Flynn Berry är amerikan, men hennes debutroman rör sig helt och hållet i engelska miljöer: ett mord i ett litet samhälle utanför Oxford och en berättare som bor i London men hemsöks av minnen från Yorkshire (hemska) och Cornwall (lyckliga). Det är nästan som om Berry stalkar England och engelsmännen för att pressa in så mycket atmosfär som möjligt i en annars rätt klaustrofobisk historia.

Berättaren, Nora, tar tåget från Paddington en fredag för att träffa sin syster, sjuksköterskan Rachel, men finner henne och hennes schäfer brutalt mördade. Eller gör hon det, kanske är det Nora själv som hållit i kniven? Noras historia blir snabb en invecklad väv av fragmentariska minnesbilder, ihärdiga men trassliga privatundersökningar av gamla och nya brott samt en bultande malström av anklagelser mot andra och sig själv.

Sargad har fått mycket beröm, bland annat en Edgar Award och en nominering av Svenska Deckarakademin, men jag misstänker att boken väcker olika läsarreaktioner, från hängivenhet till irritation över den självbespeglande berättaren och hennes ryckigt ångestridna prosa. Spännande är det i varje fall med en hel del överraskningar på vägen fram mot slutet, som förvånar genom att avslöja en både intressant och tämligen traditionell intrig under det berättartekniska utanverket.

PÄR ALEXANDERSSON

Flynn Berry

Flynn Berry. Foto Beatrice Murch

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22