SAREK

May 23rd, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till SarekAv Ulf Kvensler
Albert Bonniers förlag, 2022
ISBN 978-91-001-9674-5, inbunden, 300 sidor

Den opålitliga berättaren är en bra spänningshöjare. Läsaren inser att berättaren nog inte är helt sanningsenlig men man vill ju så gärna tro på den så trevliga personen som varit med om så hemska saker. Och Anna Samuelsson är trevlig…

Anna och Henrik har hållit ihop sedan Anna var student och han undervisade på juristlinjen i Uppsala. Varje sommar fjällvandrar de en vecka tillsammans med Milena Tankovic, men den här sommaren skjuts resan upp till första veckan i september. Strax före resan frågar Milena om hon får ta med Jacob, hennes nya pojkvän. Redan på Stockholms central börjar Anna ana att Jacob inte är den han utger sig för att vara och personkemin funkar inte. På tåget föreslår Jacob att de i stället för att resa till Abisko som planerat ska göra vandringen i Sarek. Sarek är vackert och ett efterlängtat resmål för Anna, men att vandra där kräver god fysik och bra väder. Men nu är det september, så det kan mycket väl bli snö och Henrik har inte tränat inför resan som han brukar.

Redan från början vet vi att det kommer att sluta i katastrof, med Anna svårt skadad på sjukhus i Gällivare. Historien om fjällvandringen berättas omväxlande mellan Annas minnen – en traditionell jagberättare – och vittnesförhöret med Anna på sjukhuset. Förhöret ger oss vid handen att polisen inte är övertygad om att hon talar sanning och spänningen växer, samtidigt som Annas minnen vandrar fram och tillbaka mellan händelserna i Sarek och sådant som hänt tidigare i Annas, Henriks och Milenas liv. Även Henriks och Milenas perspektiv kommer in.

Den skickliga växlingen mellan olika perspektiv när det gäller ur vems ögon vi ser händelserna och växlingen mellan olika tidsperioder gör romanen nästan olidligt spännande. Man kan inte vara riktigt säker på att någonting är sant och när man tror sig veta det så vänds perspektivet igen. Spänningen hålls uppe ända till sista sidan.

GIT CLAESSON PIPPING

Ulf Kvensler

Ulf Kvensler. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22