SANNINGEN OM SALTÖN

Apr 28th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Sanningen om SaltönAv Viveca Lärn
W&W 2010

Jag minns när Saltön började som teveserie. Jag hade inte läst böckerna och hade inga förutfattade meningar om böckerna eller om hur de skulle bli gestaltade på film. Carin Mannheimer regisserade och jag antog att hon kanske skulle förmedla en lika intressant bild av ett ösamhälle i Bohuslän som hon gjorde om ett radhusområde i en förort för ett par decennier sedan.

Jag skall inte hålla igen: Jag upplevde det första avsnittet som ren pekoral. Innehållet var skissartat, personerna var fyrkantiga och det mesta andades stereotyp skolteater, trots mängden av utomordentligt skickliga skådespelare. Jag ville ändå inte ge upp utan bestämde mig för att se nästa avsnitt. Efter halva stängde jag av teven. Mitt första intryck bestod.

Viveca LärnSen har jag hört och sett att Saltön gått hem i stugorna. Kanske gjorde jag fel som inte fortsatte att se hela serien om Emily, Mac Fie och Blomgren.

Viveca Lärn med stort journalistiskt påbrå har lyckats som författare att skapa ett eget Wallanderland. Hon har gett ut sex romaner, en kokbok, tre teveserier och nu dessa självbiografiska berättelser om Saltön. Det är bara att gratulera. Men när Viveca Lärn berättar om bakgrunden till Saltön är den lika ointressant som jag upplevde att serien var. Däremot får berättelsen liv när hon skildrar sin far och i synnerhet sin mor. Den romanen skulle jag gärna läsa.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22