SANNINGEN OM ENSLINGEN PÅ BERGGYLTESKÄRET

Apr 9th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till Sanningen om enslingen på BerggylteskäretAv Lennart Brohed
Slussens Bokförlag, 2019
ISBN 9789151933283, danskt band, 229 sidor

Författaren kommer träget ut med en ny Göran Persson-deckare i stort sett varje år. Nu är det nummer femton. Samtidigt är det den kronologiskt fjärde. I de senaste utgåvorna har läsarna fått följa den unge Göran Persson. Jmf den unge Morse.

Göran är nu nygift och lycklig, både med äktenskapet och med sitt yrke. Han är den som egentligen löser alla fall på Lysekils polisstation. Polischefen Arvid Nordenhöök vill helst inte ha några fall alls, han siktar mest på pension, god mat och dryck. Men han tar gärna åt sig äran för de fall som Göran Persson löser. Han är ändå ingen otrevlig person, han uppskattar Göran på bästa sätt.

Som vanligt blandar författaren text med illustrationer. De flesta sådana är passande tidningsannonser från den tiden. Fyndigt. Tiden i denna bok är 1919. En del fotografier från tiden ger också både miljön och boken en skjuts.

På Berggylteskäret bor en ensling med sin folkilskna hund. Det är ett litet skär där det egentligen bara finns klippor. En boplats som egentligen inte kan passa någon. Mannen där hittas död, likaså hans hund. Det väcks många frågor om denna ensling. Det verkar inte som om han hade kontakt med någon.

Men Göran Persson är en kvicktänkt och fyndig polis. Systematiskt resonerar han sig fram till svar och lösningar. Detta är ingen pusseldeckare, snarare är det en polisroman, där utredningen blir den egentliga handlingen.

Jag är lika road som alltid av Lennart Broheds alster. Det är inga märkvärdigheter, men det är förbaskat bra gjort och trivselfaktorn är hög.

NISSE SCHERMAN

Lennart Brohed

Lennart Brohed

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22