SANNINGEN BAKOM TAMBOURINEHÄRVAN

Jun 3rd, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

OOOOmslag till TambourinhärvanAv Eskil Fagerström
Bokfabriken 2014
ISBN 978-91-87301-27-8, 326 sid

Min uppfattning om personerna bakom den så kallade Tambourinehärvan cementeras ganska snabbt. Alltsammans tycks handla om några nyrika rockpojkar från Fagersta som gör av med mer pengar än de tjänar och med hjälp av studion Tambourine i Skåne lånar pengar av andra artister som också nyttjar Tambourines tjänster. Till sist blir det en lånekarusell som är mycket omfattande. Det blir rättssak med ett tiotal processer som löper samtidigt.

Fagerstabandet är The Hives och övriga inblandade är The Cardigans, Timbuktu – rapparen som egentligen heter Jason Michael Robinson Bosak Diakité – The Ark och hårdrockarna Europé. Alla blir musikaliska stjärnor innan de är riktigt torra bakom öronen, tjänar miljoner och bildar bolag men har ingen aning om hur man läser en årsredovisning.

De får hjälp i huvudsak av en kvinna anställd vid Tambourine Studio i Malmö som betalar deras räkningar, som i Hives fall är på höga belopp och ofta handlar om vintagegitarrer (dyra) samt bilar och hus (inte mindre dyra). Hennes varningar om att de lever över sina tillgångar ignoreras.

När hela korthuset rasar tycks ingen förstå hur det har gått till och alla skyller ifrån sig – i huvudsak på kvinnan i studion. Nu har de inte skrivit på nånting

(”Namnteckningarna måste vara förfalskade”) och när Kronofogden kommer blir de helt ställda, för att inte säga kränkta. Långa rättegångar följer i tingsrätterna i Lund och Malmö. Hives förlorar och grymtar om partiska domare.

Att de haft en advokat som strulat till det tycks inte höra hit. Hon har inlett processer som inte haft stora möjligheter att vinnas (sånt kostar också pengar).

Fagerström ger också en känga till de journalister som bevakade rättsarbetet. De flesta var nöjesjournalister som gärna citerade de inblandade kändisarna och fick härliga oneliners till rubriksättarnas båtnad. Att en hel del varit rena lögner har inte mildrat polariseringen mellan de inblandade.

Fagerström bygger sin bok på att ha läst och avlyssnat förhör, gått igenom årsredovisningar och rättsinlagor. Man kan tycka att han i somligt tar Tambourine i försvar, men detta verkar vara väl underbyggt och stöds dessutom av att två tingsrätter dömt till deras förmån gentemot The Hives.

Men allt kan kanske ändra sig. Målet mellan Cardigans och The Hives befinner sig hos hovrätten (möjlig dom senare sommaren 2014) och även målet mellan Hives och Tambourine är förpassat till högre instans.

KJELL E. GENBERG

Eskil Fagerström

Eskil Fagerström. Foto Emma Larsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22