SANNA HISTORIER OM D-DAGEN

Oct 29th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Sanna historier om D-dagen

Av Henry Brook
Usborne’s True Stories D-Day 2006
Översatt av Annika Olsson
Historiska Media 2008

Nyligen kom Bonniers vackra utgåva av D-dagen 6 juni 1944 av Richard Holmes, anmäld på annan plats i dast.nu. Om den var ett kompilat av de senaste årens faktautgåvor om den allierade invasionen av Frankrike så kan Historiska medias serie om sanna historier från kriget ses som förlagets vilja att lära ungdomar om vad som inträffade för enskilda personer (men ändå med förklaringar om det stora skeendet) vid vissa specifika delar av konflikten.

Henry Brook

Sanna historier om D-dagen handlar om episoder före, under och efter den allierade landstigningen på Frankrikes kust, den operation som visade sig bli början till slutet för den nazistiska ockupationen av det europeiska fastlandet.

Henry Brook, som skrivit ett antal ungdomsböcker om militära konflikter, har skrivit en spännande bok, i det närmaste en samling novelliknande historier om viktiga personers insatser vid denna insats.

Det handlar en hel del om kommandosoldater, både engelska och amerikanska. Brook berättar deras ofta heroiska historier utan att i onödan komplicera skeendet. Inte heller demoniseras de tyska motståndarna. Boken är skriven för unga människor utan att därför göras barnslig. Den är alltså njutbar även för vuxna och verkar kunna förklara sammanhangen i ett långt och blodigt krig som nu ligger mycket långt borta i tid.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22