SÄNKNINGEN AV BLÜCHER den nionde april 1940

Jun 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Sänkningen av BlücherAv Alf R. Jacobsen
Krysseren Blücher 2010
Översatt av Jan Wibom
Optimal Förlag 2010

Den tyska kryssaren Blücher var nybyggd och toppmodern och den nazistiska flottans stolthet när den natten mellan 8 och 9 april 1940 närmade sig Oslofjorden. Enligt planerna för Operation Weserübung skulle hon delta i överraskningsanfallet mot Norge som Hitler fruktade annars skulle ockuperas av britterna.

Men hon kom inte ända fram till Oslo utan stoppades av två skott från gamla Kruppkanoner på den uråldriga fästningen Oscarsborg och av ett par torpeder från en annan plats. Blücher sjönk och med henne 600 tyska soldater och sjömän. Hjälten i detta drama var den norske översten Birger Eriksen som på en direkt fråga gav ordern: ”Visst fan ska det skjutas skarpt!”

Nu gick det åt pipan för Norge i alla fall, men författaren påpekar att med en starkare politisk och militär styrning skulle det ha tagit längre tid för tysken att få sin vilja igenom.

Alf R JacobsenAlf R. Jacobsen, journalist och författare, har skrivit en rad böcker om de norska krigsåren. Dast har tidigare berömt Dödligt angrepp – Miniubåtsräden mot slagskeppet Tirpitz (2005), Scharnhorst. Ett slagskepps undergång (2006) och Blodröd augusti. Historien om de norska partisanerna (2008).

Historien om Blücher är föredömligt upplagd, som en dramadokumentär (ja, man kan se händelseförloppet framför det inre ögat) där man får veta vad som hör samman med de olika skeendena, både tekniskt, politiskt – och mänskligt.

Översättningen är mestadels ypperlig, men emellanåt har Wibom svårt att avgöra när han ska använda ”före” och ”innan”. Bildmaterialet är gediget men delvis kanske mer anpassat för en norsk publik.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22