SÅNGEN OM AKILLES

Sep 18th, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Recension

Omslag till Sången om AkillesAv Madeline Miller
The Song of Achilles, 2011
Översättning Marianne Tufvesson
Wahlström & Widstrand, 2022
ISBN 9789146238416, inbunden, 347 sidor

”Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Akhilleus”

Så inleder Homeros sitt stora epos Iliaden, det äldsta verket i hela den europeiska litteraturen, som skildrar det trojanska kriget, dess menliga följder för grekerna (akhaierna) och Akilles vrede mot Agamemnon. Iliaden följs upp av Odysséen som skildra en annan stor hjälte, Odysseus, som också deltar i slaget om Troja.

I Sången om Akilles har författaren Madeleine Miller valt att ge röst åt en mer undanskymd gestalt bakom den store hjälten, Patroklos. Det är hans sång vi nu får höra om Akilles.

Patroklos är liksom Akilles en prins i ett av de mindre kungarikena som är många då i den delen av världen. Vid en ceremoni där Agamemnon deltar  svär Patroklos sin trohet till Helena, som valt Menelaos, Agamemnons broder, till make, och därmed hans drottning.Ett avgörande steg för en ung ädling. Där spåren dyker upp i det sista slaget om Troja.

Patroklos tvingas i landsflykt från fadershuset på grund av ett dråp, det enda han får med sig är ett arv från modern, en lyra. Så småningom kommer han att få en fristad hos Peleus, liksom fadern kung över ett mindre rike, men viktigast, Akilles far.

Akilles mor är havsgudinnan Thetis. 

De två pojkarna kommer att från och med nu följas och dela sina liv och djupa känslor växer och fördjupas, vilket inte accepteras av Thetis, som kommer att göra sitt bästa för att bryta förbindelsen. Hennes allt är en Gudarnas son, inte en dödlig. Men Akilles slår dövörat till. Patroklos är livet.

Vi följer de unga pojkarnas väg att bli män, hos kentauren Keiron som lär dem allt om krigskonst, läkekonst, om naturen och Akilles utvecklar så väl kroppsliga förmågor, visserligen gudagivna, styrkan inför svärd och pil ,men också att spela den vackraste musik på lyra. Patroklos är där hela tiden vid Akilles sida med kärlekens blick, djupaste förtrolighet ,och med den största bävan inför Akilles öde som blivit utsagt av gudarna.

När Agamemnon så kallar samman alla kungar och prinsar för att tåga mot Troja är det för att återföra drottning Helena som rövats bort från Menelaos, eller kanske självmant sökt sig bort , till Troja, och trojanen Paris.

Nu kallas även Akilles i tjänst. Thetis vill till varje pris hindra det öde som gudarna lagt på Akilles och för honom i lönndom till en avlägsen ö och kungadöme. Där lever han förklädd till kvinna vid kungens hov och tvingas äkta prinsessan.

Men Petroklos finner honom, igenkänner honom i en vacker dansande hovdam och de återförenas, 

Han är dock inte ensam. De andra krigarna , Odysseus i täten, har också avslöjat Akilles och han övertalas nu att följa med för att delta i kriget.

Så följer många år av ställningskrig, av offer till gudarna, av Akilles berömmelse som den store hjälten, men en dag vill Akilles inte längre anta denna roll då Agamemnon gjort för många felsteg, offret av dottern Igifenia och inte velat visa tillräcklig vördnad inför hjälten.

Petroklos, som hela tiden varit vid Akilles sida, hamnar i svårigheter, vad ska väga tyngst, Akilles öde eller krigets?

Gudarna, som hela tiden haft finger med i spelet, väljer sida. 

Petroklos antar rollen att spela hjälten på krigsplatsen med Akilles rustning. Hector, den trojanske hjälten, beskyddad av själve Zeus,  avslöjar honom och dödar honom. 

Akilles är tillintetgjord i förlusten av Petroklos och går rasande till attack, dödar Hector. Och möter själv så småningom sin baneman, men också, av gudarna givna en evig berömmelse.

I döden försonas allt i kärleken.

Madeline Miller har länge skrivit om gudavärlden och antikens hjältar. Mest uppmärksamhet fick hon för Kirke, gudinnan som förförde Odysseus, och tidigare Galatea.

Sången om Akilles följer i Homeros anda som en slags poetisk äventyrsberättelse och en bok som blir bladvändare. En annan tid, en annan värld.

Våra hjältar idag står inte på vagnar dragna av hästspann, kastar spjut och slåss med svärd. Och vi lever inte i rädslor för gudarnas förbannelser och direkt påverkan i våra liv. Nej, dagens hjältar är kanske Zlatan, Duplantis eller andra idrottshjältar, men lystern finns kvar, Hjälten.

Det är roligt att resan i fantasins, historiens och fiktionens berättelser och jag kan bara hoppas att andra låter sig fångas av ”Ariadnes tråd”, ödet…i detta ” epos”

GUNILLA LINDBLAD

Madeline Miller

Madeline Miller. Foto Nina Subin

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22