SAMVETSMAKAREN Samvetsmakaren, Under den döende stjärnan, Omega

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till SamvetsmakarenTrilogi i ett band: tre science fiction-romaner av KG Johansson.
Wela Förlag 2013
ISBN 978-91-86081-74-4, 720 sid

” ‘Det kyrkan behöver mest av allt är människor som ifrågasätter allt. Sådana som du.’

‘Jag ifrågasätter väl inte allt?’ ”

Sjutton år gamle Aly Zoeker lever en bit in i framtiden. Som man kan märka av det inledande citatet är han ganska lik dagens tonåringar och ifrågasätter allt – även att han ifrågasätter allt!

Unge Aly är huvudperson i Samvetsmakaren av KG Johansson. Det är en drygt 700 sidor tjock roman och den kommer att följas av ytterligare två tegelstenar om Aly: Under den döende stjärnan och Omega.

– Herre Gud, hur ska jag orka plöja igenom allt detta? suckar en stackars recensent, som redan har kåken full med böcker han ska läsa och bedöma.

KG JohanssonSedan kastar han en blick på bokens första textsida och sugs in i ett svart hål.

Världen är det vi upplever med våra fem-sex sinnen. Det innebär, att det kan finnas mycket som vi inte har en aning om. Vore vi döva fanns inte ljudet, vore vi tvådimensionella skulle vi inte fatta att vi levde på ett klot. Eller ens begripa vad ett klot är …

Vi ser golvet under våra fötter. Finns det eller är det en illusion? Vi går ett steg framåt och golvet bär oss. Därför är det ännu mer troligt att det finns.

Det som hände innan vi fyllde fem, minns vi inte. Men traumatiska händelser kan finnas i vårt omedvetna och påverka vår “verklighet”. En terapeut kan locka fram det ur vårt psyke och kan ge det betydelse. “Då du var fyra år blev du våldtagen! Det är därför du lever i ständig ångest nu!”

Som när en astronom räknar ut att en planets bana påverkas av en annan, osynlig himlakropp.

Astronomen kan säga: “Där ute på just den och den positionen finns ett si och så stort klot som påverkar oss. Men vi kan inte se det.”

Vad ska vi tro? På orsak och verkan, kanske.

I Paris urgamla katakomber får Aly höra att hans syster Saisa är före detta kejsare och nu ska säljas till en bordell. Han “vet inte ens att Saisa omöjligt kan säljas efter att ha varit kejsare.”

Så är det för oss alla. Vi kan resa in i det kollektiva omedvetna och leta efter svar. Vi får inget! Vi får bara surra kring ljuset i vår lampkupa till dess vi dör och ligger med andra döingar på kupans botten. Eller som Aly återvända till barndomens hus och stirrar på stjärnorna med längtan. Kanske “samma längtan som människor har känt i hundratusentals år när de sett upp mot stjärnorna”.

Om fortsättningen berättas i “Under den döende stjärnan” och “Omega”. Det står redan klart att KG Johansson är en ytterst begåvad författare, som vågar göra rymdresor i psykets alla hemligaste avkrokar. Han når främmande och okända världar som vi alla kan känna att vi bär i vårt innersta.

JEAN BOLINDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22