SAMMANFLÖDEN / MASTHUGGET MOSKVA MADRID

Apr 3rd, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Sammanflöden

SAMMANFLÖDEN
Av Jonas Sjöstedt
H:ström Text & Kultur 2009

Omslag till Masthugget Moskva Madrid

MASTHUGGET MOSKVA MADRID
Av Jonas Sjöstedt
Carlssons 2009

Jonas Sjöstedt, född 1964, är diplomatmaken som numera är osatt i stadsdelen Brooklyn i New York. Mellan 1995 och 2006 satt han som ledamot i EU-parlamentet. Den före detta Volvo-arbetaren hade redan innan dess gjort sig känd som en av den svenska EU-kritikens främsta företrädare.

Det är därför inte så besynnerligt att hans kriminalroman Sammanflöden utspelas i just EU-parlamentet där den unge assistenten David Löf arbetar. Detta parlament beskrivs som korruptivt ställe där de som har lite makt mer arbetar för stora företags vinstintressen än intresserar sig för demokratins värderingar.

Ett mord inträffar och läsaren förs under Löfs undersökning till tre världsdelar och dessutom till Västerbotten, där Sjöstedt arbetat – på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Jonas Sjöstedt

Sjöstedt skriver ledigt och utan alltför mycket av det språkbruk som gemene man vant sig vid när parlamentariker ska skriva deckare. Emellanåt är det riktigt spännande – dock utan att håret reser sig så ofta att man måste kamma om sig.

Mer obestämt är språket i Sjöstedts andra bok för året – Masthugget Moskva Madrid som berättar om det göteborgska kommunistiska paret Bengt och Greta Segerson, båda födda 1914. De är trosvissa och politiskt övertygade när de lämnar Masthugget i Göteborg, Greta för att skola sig i kommunismens grundsatser i Moskva och Bengt för att resa till Spanien för att kämpa mot generalissimo Francos resning mot den legitima regeringen.

Greta reser som kurir för Komintern kors och tvärs genom ett Europa som genomsyras av tidens fascistiska tänkande. Det 1900-tal som beskrivs verkar initierat men läsaren vet inte alltid var handlingen utspelas. Det gör egentligen inte så mycket. Det man mest förundras över är hur båda, trots alla missräkningar, lyckas behålla sin tro på kommuinismen.

För denna tros skull blir Bengt åtalad för högförräderi och han interneras under andra världskriget. Men dessa svårigheter rinner av honom som vatten på en gås och han är fortfarande trogen sin övertygelse när han avlider 1992.

Under hela berättelsen håller Jonas Sjöstedt en distans som ger boken större trovärdighet än om han politisk skulle hålla med sina protagonister. Det är spännande läsning för den som vill se historien beskriven på ett sätt som inte är så opportunt numera: inifrån gräsrotens politiska övertygelse.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22