SÄLLSKAPET

Oct 6th, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till SällskapetAv Peter Lillthors
Hoi Förlag 2012
ISBN 9789186775254, inb, 437 sidor

Sällskapet är en hemlig sammanslutning bland svenska makthavare, främst jurister. De har styrkan att kunna påverka olika saker i samhället t ex att se till att ett domslut i en rättegång faller ut som de vill. Det är ett ganska hemskt och cyniskt samhälle som juristen Peter Lillthors beskriver i sin debutroman. Ett samhälle befolkat av egoister och personer vars drivkraft stavas pengar.

Persongalleriet är också nästan uteslutande sådana personer. De trevliga, vanliga och normala får inte plats mellan dessa pärmar. Dessutom är det ekonomiskt tämligen välsituerade människor som läsaren får stifta bekantskap med. Lägenheter i Stockholm, fina bilar, exklusiv mat och dyra drycker verkar vara allmänt gods.

Peter LillthorsMen även om författaren målar upp en svart bild av Sverige har han ändå lyckats knåpa ihop en fyndig och spännande historia. En oljerigg exploderar i Mexikanska Golfen och naturkatastrofen är ett faktum. Flera personer förolyckas. Oljeriggens ägare, företaget WWP, får utstå mycket kritik och krävs på stora belopp. De kontrar med att i sin tur stämma det företag, svenska Ericton, som installerat säkerhetsanordningarna.

Bokens huvudperson, advokaten Johan Ström som arbetar på den advokatbyrå som företräder WWP, blir aktivt indragen i processen och när han också blir medlem i Sällskapet får han inblick i hur sådana tvistemål egentligen avgörs. Det är stora belopp som står på spel och många som vill åt pengarna, vilket gör att Sällskapet inte vill lämna avgörandet åt något så för dem futtigt som en domstol.

Det som gör boken spännande är att författaren väl beskriver det juridiska spelet. Det är mer nervkittlande än de våldsinslag som trots allt finns i boken. Att Peter Lillthors är debutant är knappt märkbart. Han skriver säkert om de juridiska krumbukterna, men blir lite mer trevande när det gäller relationsbeskrivningar och gestaltningar. Jag förutsätter att det blir en fortsättning. En sådan rejäl cliffhanger som avslutar boken kräver det.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22