SALLADSNÄTTER

Jul 21st, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till SalladsnätterAv Vanessa Barbara
Noites de alface, 2013
Översatt av Hans Berggren
Natur & Kultur, 2014
ISBN 978-91-27-13963-3, 192 sid

Handlingen utspelas i en liten brasiliansk stad. Ottos fru dör efter femtio års äktenskap. Och nu måste han, enligt bokens baksidestext, ”hantera de påträngande grannarna: ett apoteksbiträde som drömmer om att simma över Engelska kanalen, en ung antropolog som tittar på samma film om eskimåer varje kväll och en sjungande brevbärare som blandar ihop adresser”.

Det här är Vanessa Barbaras debutbok. Hon är 32 år och bedöms som en av de tjugo viktigaste litterära rösterna i dagens Brasilien. Förväntningarna var stora från min sida. Jag har en viss förkärlek för öststats- och sydamerikansk litteratur.

Men hur blev min upplevelse av boken. En man som blir lämnad ensam efter femtio års äktenskap får väl inte som sysselsättning att granska grannarna. Det märks inget av sorg efter hustrun, trots att de tydligen haft ett gott äktenskap. Författaren är kanske för ung för att förstå den tomhet som uppstår hos den överlevande, när två som levt samman i ett halvt sekel plötsligt skiljs åt. Är det sinnligt, fängslande och fint utmejslade karaktärer? Är det skruvad, drastisk humor? Är handlingen och den stora incidenten annorlunda eller ens originell?

På alla frågorna måste jag tyvärr säga nej.

Jag tror mera att det här är en brasiliansk satsning i samband med VM i fotboll och att smarta agenter och marknadsförare såg en chans att lansera en ung säkert talangfull skribent, som en kommande stor skönlitterär internationell författare.

LENNART HÖGMAN

Vanessa Barbara

Vanessa Barbara. Foto Nino Andres

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22