SAKNAD, FÖRMODAD DÖD

Aug 30th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Saknad förmodad dödAv Susie Steiner.
Missing, presumed, 2016
Översatt av Fredrika Spindler
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-643-5, 384 sid

Susie Steiner visar sig ha talang får att skapa människor av kött och blod genom att förse dem med trovärdiga små detaljer. Ta till exempel huvudpersonen Manon Bradshaw, 39-årig kommissarie vid Cambridgepolisen, som hett önskar att livet vore annorlunda. Hon är så påverkad av sitt arbete att hon lyssnar på polisradion för att döva ensamheten innan hon ska somna, vill ha barn och är rädd att hamna på glasberget. Hon jagar karlar på nätet men de flesta tyckte inte vara något att ha. En sen kväll efter ännu en katastrofdejt försöker hon somna när radion berättar om ett försvinnande.

Den 24-åriga studenten Edith Hind, dotter till kungliga familjens läkare och därmed ett prioriterat fall, har varit försvunnen sedan ett dygn. Manon klär sig och skyndar till platsen där man inte hittar mycket som kan förklara vad som hänt. Det finns inga tecken på inbrott i längenheten som hon delar med sin pojkvän. Ediths nycklar och mobil ligger kvar men i köket finns spår av blod.

Att en familjemedlem med anknytning till hovet är borta, och enligt boktiteln förmodad död, sätter fart på tabloidpressens skribenter. Manon och övrig polis sätter till alla klutar och hela tiden känner hon pressen från pressen, en klaustrofobisk känsla som Steiner kramar varje uns av dramatik ur. Det tilltänkta brottsoffrets alla skrymslen och vrår penetreras i jakten på att få veta vem hon var och vart hon kan ha tagit vägen. Edith har betett sig underligt innan hon försvann och ju mer man gräver desto mer får man fram om den unga kvinnans intrikata kärleksliv.

Steiner använder sig av ett av dramaturgins säkraste element i den här berättelsen, den spänning som skapas när någon kämpar mot klockan, till råga på allt under press från allmänhet och media. Ni tycker kanske att det här låter som en traditionell kriminalroman men det är bara utanverket. Personerna är så väl och intressant beskrivna att man emellanåt glömmer intrigen. Jag är speciellt förtjust i Bradshaws jargong, hennes sardoniska snack och allt det andra kring henne. Lite liknar hon kanske kommissarie Jane Tennyson men mest är hon sig själv, en skicklig polis med kvinnlig intuition som driver sitt fall ända in i kaklet oavsett de konsekvenser det ger både för henne själv och den försvunnas familj.

Susie Steiner har arbetat som journalist för The Guardian i över tio år och bor i London med man och barn. Saknad, förmodad död är hennes första bok om polisen Manon Bradshaw. Boken har utsetts till en av årets tio bästa deckare av Wall Street Journal, vunnit The Guardians ”Book of the Year”-pris och nominerats till årets kriminalroman i Storbritannien.

NINNI C. LARSSON

Susie Steiner

Susie Steiner. Foto Jonathan Ring

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22