SAKNAD

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Karin Alvtegen
Legenda 2000

Det går inte att lita på vissa recensenter. När Alvtegens debut Skuld fick ett omdöme i DAST fanns det många reservationer mot handling och fakta. Den boken har sålt snart 30 000 exemplar.

Alvtegen behåller i denna roman sin faiblesse för udda personligheter, egenartade mänskliga beteenden och hon har – med risk nu för att upplagan ska sjunka – fått en språklig och faktamassig nytändning. Hennes huvudperson är en kvinna från fin familj som blivit uteliggare men lyckats behålla integritet och sinne för hygien. För att klara sina behov sysslar hon med mindre bedrägerier och vid ett sådant råkar hon vara i närheten när en man blir brutalt mördad. Allt pekar mot henne. Som marginaliserad person har hon inte stora möjligheter att försvara sig mot myndigheterna och därför – i sann deckaranda – blir hon tvingad att själv hitta mördaren för att bli rentvådd från misstankarna.

Har finns givetvis soap story-inslag (Alvtegen skriver såpamanus för TV) men bortsett från vissa glapp i trovärdigheten har hon lyckats åstadkomma en roman som jag tycker är ett snäpp bättre än Skuld.

INGER STRANDMARK  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22