SAHARA

May 7th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till SaharaAv Jonas Sjöstedt
h.ström 2010

Detta är den andra delen av planerade tre om mord och andra hemskheter i EU-verksamheterna. Huvudpersoner är de samma som i första boken, och vi får lära oss en del om hur en EU-parlamentariker arbetar.

Debuten fick en hel del positiva recensioner. Jag kan inte vara riktigt lika entusiastisk för denna. Personporträtten är fyrkantiga med några undantag, handlingen är förutsägbar och det berättas om vad som sker och tänks i stället för att vi får uppleva handlingarna.

Men det som engagerar läsaren och författaren är i stället skildringen av hur EU-arbetet går till, på gott och ont och med författarens grundinställning tyvärr mest på ont.

Jonas SjöstedtHan har också ambitionen att berätta om det ockuperade Västsahara och befrielserörelsen Polisario, och det gör han bra. Skildringarna inifrån ockupationsområdet känns äkta.

Handlingen börjar med en avhoppad agent från Marocko som för EU kan avslöja hur Marockos ledande militärer och säkerhetspoliser smugglar flyktingar och narkotika. Innan han hinner framträda mördas han och Polisarios sändebud i Bryssel pekas ut. Men huvudpersonerna och läsaren förstås ju genast att det är betydligt mer komplicerat och vi misstänker snabbt den franska säkerhetspolisen för inblandning.

Så det är mer en agentroman än en deckare. Därmed är man som läsare också trygg i att det går bra för våra hjältar. Spänningen är mer hur de löser de problem som hopar sig på vägen.

Nu väntar vi på den tredje och avslutande delen, och på att Jonas Sjöstedt kommer in i den svenska riksdagen och kan fortsätta sin författarbana inifrån den miljön.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22