SÅ LÄNGE MIN BROR ANDAS

May 6th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Så länge min bror andasAv Set Mattsson
Historiska Media, 2016
ISBN 9789175453033, inbunden, 416 sidor

Set Mattsson tillhör våra pålitliga thrillerförfattare med historiska teman. Han har tidigare givit ut tre prisade böcker om Malmö under efterkrigstiden. Nu backar han några år till hösten 1943 och flyttar skådeplatsen över sundet till Köpenhamn. Boken handlar till stor del om förföljelsen av judar i Danmark. Hitlers Tyskland påbörjade då deporteringen till de läger som skulle bli många judars död. Därför flydde många till Sverige.

Nazisterna vaktade gränsen, men med tappra insatser från befolkningen i de båda länderna lyckades tusentals ta sig över sundet till friheten. Set Mattsson skildrar denna kamp på ett spännande och framförallt gripande sätt. Man får följa några personer i den osäkra vardagen och deras kamp mot övermakten.

Det är främst den unga judinnan Gila Gersons öde som griper tag i läsaren. Hon flyr till Sverige med sin familj men tvingas lämna kvar sin sjuke lillebror på ett sjukhus i Köpenhamn. Hans öde är okänt, och hon tar den motsatta vägen tillbaka till Köpenhamn för att söka efter honom. Hon tar hjälp av bokens andra huvudperson Ilse Pedersen, som har börjat arbeta mer aktivt för motståndsrörelsen.

Utan att ha traditionella thrillerscener arbetar Set Mattson upp en spänning som är svår att slita sig ifrån. Man vill blunda men ändå inte. De två kvinnorna med så olika bakgrund kämpar på var sitt sätt mot nazisterna. De är båda modiga, men balanserar också på gränsen till att bli avslöjade när som helst.

Personporträtten är bokens absoluta styrka. Gila och Ilse är mycket nära och intensivt beskrivna. Det känns som om de hade kunnat vara dåtidens stora hjältar. Kanske beror det lite på att delar av handlingen är verklighetsbaserad och att flera av de medverkande politikerna gestaltar sig själva.

Det var länge sedan jag läste en historisk roman som har kramat mitt hjärta ut och in som denna. Man kastas mellan hopp och förtvivlan. Set Mattson har också begripit att allt naturligtvis inte måste sluta lyckligt i en verklighetsnära historia. Det vore att begära för mycket.

Författaren borde definitivt få mer uppmärksamhet än han har fått. Och då menar jag också av en kräsen stockholmspublik. Det här är en internationell thriller av bästa märke.

NISSE SCHERMAN

Set Mattsson

Set Mattsson. Foto Kim Ekvall

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22