SÅ DOG PAOLO COLÒN

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Recension

Av Jan Eric Arvastson
Mälarbörsen förlag AB 1997

”New journalism” är en genre inom underhållningslitteraturen som följer upp en händelse när den är som mest aktuell, författaren blir därmed bunden av ett givet händelseförlopp och en snabb leverans av produkten. I USA produceras många sådana ”snabbromaner”. Jan Erik Arvastsons tolkning av hur Paolo Colón blev bragt om livet är det första arbetet i sitt slag i Sverige. Bakgrunden är ett snaskigt och oerhört vidrigt mord på en ung man, vars döda kropp hittades i en svart plastsäck under en gran i Norrtäljetrakten förra året. Mordet har funnits på kvällspressens löpsedlar och det här också väckt uppmärksamhet i olika TV- kanaler. Författaren har följt mordrättegången och återger de olika partsinlagorna. Men han har också försökt ge en egen tolkning av orsakerna om brottet och det märkliga i att en till synes fullt normal kvinna beslutar sig för att ta livet av sin man.

Än en gång får vi bekräftat att verkligheten ofta överträffar dikten. Om detta hade varit ren fiktion hade boken säkerligen aldrig getts ut. Här finns alltför många lögner, omtolkningar och osannolikheter för att historien skulle platsa i en vanlig kriminalroman. Boken är rappt skriven och onekligen underhållande. Dock ställer man sig något undrande över vad det hela egentligen syftar till.

BIRGITTA HÄRNER  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22