RYSK ROULETTE

Nov 12th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Rysk rouletteAv Tom Clancy med Mark Greaney
Command Authority, 2013
Översatt av Ulf Gyllenhaak och Svante Skoglund
Bookmark Förlag, 2014
ISBN 978-91-7547-185-3, 673 sidor

Thomas Leo “Tom” Clancy, Jr. föddes den 12 april 1947 i Baltimore, Maryland och avled den 1 oktober 2013 i samma stad. Under sin livstid hann han med att skriva arton thrillers och när jag nu slagit igen pärmarna runt hans sista verk känns det lite sorgligt att han inte är med oss längre. Många av dem har varit riktiga bladvändare. Det är inte svårt att hålla med gamle USA-presidenten Ronald Reagan som beskrev Clancys första bok Jakten på röd oktober som ”en perfekt skröna”. Däremot måste man inte helt falla för författarens amerikanska patriotism och tvärsäkerhet om var ondskan bodde och godheten hade sin hemvist. Hans romaner handlade för det mesta om en stark militärmakt där den tillsammans med en gedigen underrättelsetjänst slutligen segrade över det utländskt onda i världen.

Tom ClancyI de tidiga böckerna kämpade hans hjältar mot Sovjetunionen och dess underrättelseskurkar i KGB och när järnridån föll och muren revs gled han obehindrat över till att skriva om kriget mot terrorismen. Båda scenarierna gillades av miljontals läsare som såg till att alla hans böcker hamnade på bestsellerlistorna.

Mark GreaneyI Rysk roulette (skriven tillsammans med Mark Greaney, bilden th) återvänder han till de gamla antagonisterna och beskriver den nya regimen i Moskva nästan likadant som Reagan en gång myntade – ett ondskans imperium. Den ryske presidenten, som här heter Valerij Vorodin, hotar att militärt annektera Estland och andra före detta stater i det sovjetryska imperiet med hjälp av KGB:s efterträdare FSB och infiltrerande soldater samtidigt som han beskyller USA och västmakterna för att provocera de forna randstaterna. Det lite märkliga (kanske inte ändå, Clancy hade goda kontakter med olika västliga spionorganisationer) är dock att manuskriptet till Rysk roulette färdigställdes minst ett år innan Putin gick in och annekterade Krim. Och byter man romanens Estland mot Ukraina ser man oundvikligt en parallell.

Denne litteraturens Nostradamus  har skrivit liknande spådomar tidigare och de har gått i uppfyllelse,

En centralfigur i denna bok är USA:s president Jack Ryan (detta är den nionde boken om honom) som konstaterar att återigen ställs världsmakter mot varandra och eftersom Nordamerika är världspolis måste något göras. Han anlitar sonen Jack Jr som har erfarenhet av att infiltrera utländska säkerhetstjänster som i England finner bevis för en politiskt styrd guldstöld som tydligen hamnat på andra sidan den gamla järnridån.

Här kommer Clancys erfarenhet av skummisar i svarta hattar, båda sidors skjutglada och lätt paranoida herrar till sin rätt. De stöttas av internationell diplomati – så länge ingen trampar på amerikanska tår.

Mark Greaney är inget nytt namn i spänningslitteraturen i USA. Vid sidan av att ha skrivit egna böcker har han varit medförfattare till fem av Clancys romaner. Han är bosatt i Memphis, Tennessee.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22