RUMMET

May 17th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till RummetAv Lisa Hågensen
Hoi Förlag, 2021
ISBN 978-91-7557-553-7, 361 sidor

Lisa Hågensen är en 54-årig författare som debuterade år 2014 med Hennes ögon blå. Hon har sedan dess skrivit flera böcker i olika genrer. Gäld till Djävulen (2021) är den andra boken i serien om Raili och Ylva och den tredje är den nu aktuella Rummet.

Rummet handlar även den om bibliotekarien Raili och hennes väninna och kollega Ylva. Handlingen börjar med att Ylvas sjuttioåriga mamma plötsligt annonserar sitt hus till försäljning och försvinner utan att berätta något för sin dotter. Raili och Ylva spårar henne till en sekt i en ödslig herrgård långt inne i de bohuslänska skogarna. Under falsk förespegling tar de sig in i sekten, bara för att upptäcka att det som pågår där är mycket värre än de någonsin kunnat föreställa sig. Begreppet ”att ta sig in i någons huvud” får där en mycket farlig innebörd.

Jag tyckte om Lisa Hågensens första två böcker i serien om Raili och Ylva, som båda hade inslag av historiska händelser och det övernaturliga. Tyvärr blir jag besviken när jag läser den tredje boken. Visserligen använder Hågensen samma rappa skrivstil och bitande humor som i de tidigare böckerna, och intrigen börjar lovande. Men snabbt förlorar sig både författaren och läsaren i ett virrvarr av meditativa övningar och övernaturliga händelser som staplas på varandra och handlingens röda tråd går förlorad. Boken blir så rörig att jag inte ens orkade läsa den till slut. Synd.

LARS-ERIK HOLM

Lisa Hågensen

Lisa Hågensen. Foto Anette Juhlin

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22