ROVHJÄRTA

Dec 7th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till RovhjärtaAv Ulrika Rolfsdotter
Bazar, 2021
ISBN 9789180060363, inbunden, 416 sidor

Det är ingen hejd på hur många mycket duktiga debutanter det har kommit i år. Ulrika Rolfsdotter sällar sig till skaran som ett annat år kunde ha blivit nominerad till Svenska Deckarakademins debutpris. Men nu var nålsögat litet.

Här finns ingredienser man känner igen. Författaren har likt Tove Alsterdal förlagt handlingen till Ådalen, närmare bestämt till Lockne. Det är en liten avfolkningsort som beskrivs med värme, speciellt den lilla speceributiken som envist hänger sig kvar. Beskrivningen av den ångermanländska orten och den omgivande naturen är en av bokens absoluta styrkor.

Likaså känner man igen återvändartemat som är så vanligt just nu. Här handlar det om socionomen Annie som återvänder till barndomens Lockne. Till att börja med bara på besök, men när hennes unga släkting, sjuttonåriga Saga försvinner, blir hon kvar för att hjälpa till i sökandet.

Ulrika Rolfsdotter är själv socionom och uppvuxen i Ångermanland. Rådet att skriva där man står har hon anammat fullt ut och med bravur. Det är nu inte bara så att allt känns igen. Författaren har en egen röst som är angenäm att stifta bekantskap med. Tonen och noggrannheten i allt från miljöbeskrivningar till karaktärsteckningar är berömvärd.

Ibland lyser det igenom att hon är debutant. Det är lätt att ta i lite för mycket, använda det där lilla extra antalet villospår och utvikningar. Det förändrar inte på något sätt min uppfattning att Ulrika Rolfsdotter har påbörjat en serie böcker som kommer att uppskattas av mig och många andra.

NISSE SCHERMAN

Ulrika Rolfsdotter

Ulrika Rolfsdotter. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22