RÖTTER AV BLOD

Jan 25th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Rötter av blodAv Lina Arvidsson
Lind & Co, 2022
ISBN 9789180182645, inbunden, 383 sidor

Författaren har på allvar etablerat sig på den svenska deckarmarknaden. Hon är en pålitlig leverantör av välskrivna och spännande kriminalromaner. Detta redan efter att som här ha skrivit sin tredje bok.

Temat känns igen. Det är en hemvändarhistoria. Ett återvändande till Norrland. Men inte så långt norrut som man har kunnat läsa i många böcker de senaste åren. Sigrid kommer tillbaka till Hälsingland, Till lilla Fjärbo utanför Bollnäs. En ort som jag är osäker på om den finns.
Det är också en ovanlig anledning till att Sigrid åker ”hem” igen. Hon har blivit bostadslös. Hennes man har bränt ner deras villa på Lidingö och hon har också blivit av med sitt arbete.

Väl i Fjärbo konfronteras hon med traktens småsinthet, med storbonden som har all makt och med sin mamma som inte verkar vilja ha henne där.

Modern har gjort sig ovän med nästan hela bygden genom att vägra sälja sin mark till ett vindkraftbygge. Även Sigrid får känna av traktens hat och ovilja.

Stor-Anders är den starke mannen som bokstavligen kan gå över lik för att få sin vilja fram. Dramatiken tätnar och händelse- och våldskarusellen accelererar. Lina Arvidsson är skicklig på att gestalta det lilla samhället och dess innevånare.

Kanske tar författaren emellanåt i lite för mycket och ger dramatiken alltför stor plats och alltför stort svängrum. Logiken blir lite lidande av det. På det hela taget är detta ändå en äkta bladvändare. Andlöst läser man de sista kapitlen och vänder varje sida med viss bävan över vad som komma skall.

NISSE SCHERMAN

Lina Arvidsson

Lina Arvidsson. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22