ROTEN TILL ALLT ONT

Oct 10th, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till Roten till allt ontAv Micke Leijnegard
Piratförlaget, 2021
ISBN 978-91-642-0674-9, inbunden, 519 sidor

Roman står det på omslaget. Politik debattskröna vill jag säga. Hur önskvärt de än vore så är sannolikheten för att just detta i boken ska ske inte så stor. Det handlar nämligen om en Robin Hood-aktion, att stjäla från de väldigt rika, främst riskkapitalister och ägare till olika välfärdsföretag, och placera pengarna så att man startar nya företag på de avsides orter där (lönsamma) företag lagts ner. (För att det är ännu lönsammare att placera verksamheten i fattiga områden i världen.) Men inte angripa politiker, för dem kan vi rösta bort i nästa val.

Vi får följa både gruppen som gör detta, Kommando Karl-Bertil som tagit namnet från vår kära julsaga, och några av de drabbade  som funderar hur de vill hämnas. Dessutom SVTs Rapport där en nöjesjournalist får ensam tillgång till fakta och filmer från kommandot, vilket förstås vållar intern konflikt när de vanliga nyhetsjournalisterna ställs åt sidan. Det blir förstås stor uppståndelse bland politikerna.

Grundidén är alltså kul, spänningen hos mig blev störst i frågan hur författaren skulle få ihop det på slutet, och det är bra visat hur man kan komma åt hemliga bankuppgifter.

Min misstro på att man kan göra så här beror mest på att det efter hand blir allt fler inblandade, och det är svårt att behålla en hemlighet redan med bara ett par sammansvurna.

Kritiken mot hur välfärdssamhället monterats ner och hur de ekonomiska klyftorna ökat framgår tydligt. Robin Hood-lösningen är kanske inte den effektivaste, men kul läsning, skön hämndkänsla, tyvärr lite för mångordigt. Lite hårdare redigering hade gjort det bättre.

LEIF-RUNE STRANDELL

PS Vill passa på och åter avliva myten om att onda kapitalister tvingar äldrevården att väga blöjor för att spara pengar. Detta görs för att man ska se till att äldre inte blir uttorkade. För lite dryck blir för lite kiss.

Micke Leijnegard

Micke Leijnegard. Fotograf Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22