ROSY & JOHN

Jan 30th, 2020 | By | Category: 2020-01 jan, Recension

Omslag till Rosy & JohnAv Pierre Lemaitre
Rosy & John, 2014
Översättning Karin Lidén
Sekwa förlag, 2019
ISBN 9789188697844, 150 sidor

Franska deckare når sällan de stora framgångarna i Sverige. Deras ofta helt genuina ton, mycket väsensskild från den anglosachsiska traditionen, är svåröversatt.  Men de läsare som fångas blir trogna entusiaster, mycket beroende på de originella problemlösarna. Tänk Simenons kommissarie Maigret eller nutidens kommissarie Adamsberg, Fred Vargas huvudperson.

Förlaget Sekwa som tagit sig an Vargas och är inriktat på fransk litteratur, ger också ut Pierre Lemaitre, född 1951, litteraturprofessor som 2006 debuterade som kriminalförfattare. Också han har en ovanlig och skarpt utmejslad problemlösare, kommissarie Camille Verhoeven. Hans mor, en kedjerökande konstnär, vägrade sluta röka under graviditeten. Lemaitre är mycket kortväxt, ”etthundrafyrtiofem centimeter kokande av ilska”, som det heter i den senaste boken Rosy och John. I den möter Verhoeven John, 27, som har placerat ut sju bomber i Paris. En har sprängts och de övriga kommer att detonera en efter en om inte Johns mamma Rosy friges ur sitt fängelse och de får fri lejd till Australien med fyra miljoner euro.  Det är dramatik i det tysta hela tiden. Poliserna arbetar febrilt för att lokalisera bomberna, inte sprida panik i Paris och samtidigt utforska vilka människor Rosy och John egentligen är. Det senare faller givetvis på Verhoeven.

Lemaitre är mest känd för trilogin om Verhoeven, Irène, Alex, Camille. Samtliga finns på svenska.

KERSTIN MATZ

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre. Foto Roberto Frankenberg

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22