ROSORNAS KRIG. ANDRA BOKEN: SOLVARG

Aug 2nd, 2015 | By | Category: 2015-08 aug, Recension

Omslag till SolvargAv Conn Iggulden
Wars of Roses: Book Two. Trinity, 2014
Översättare Leif Jacobsen
Albert Bonniers Förlag, 2015
ISBN 9789100141004, inbunden, 389 sidor

Behovet av att återberätta vad som hände i England från mitten av 1400-talet och ett århundrade framåt verkar vara oändligt. Det gäller såväl turerna kring Henrik VIII och hans ödesdigra äktenskap som Tudorättens uppgång och seger i släktleden närmast före, det vill säga under de bloddrypande förvecklingar som numera kallas Rosornas krig.

För det senaste större försöket att gestalta inbördeskriget står den engelske författaren Conn Iggulden, som tidigare betat av romarriket i ett par romansviter. Det verkar bli ett stort projekt. Solvarg, som är den andra romanen i den nya serien, slutar vid nyåret 1461. Då återstår ännu ett kvartssekel innan kriget är över.

I denna tidiga fas av striderna utmanas den regerande kungen, Henrik VI (huset Lancaster, röd ros), av sin släkting Richard (huset York, vit ros). Kring dem grupperar sig ett koppel blåblodiga flåbusar som girigt slåss om landområden och politiskt inflytande. När fäderna går åt – det gör de mest hela tiden – tar sönerna på sig de nedsölade rustningarna och ringbrynjorna.

Utrymmet för uppror och allmänt rofferi är särskilt stort eftersom kungen är ur slag. Under nästan två år sitter han apatisk, liksom i sömn, och stundtals halkar han tillbaka i det tillståndet. Av och till får han ryck av handlingskraft och avskedar dem som regerat i hans ställe, men mest verkar han ägna tiden åt böner. Den som leder kampen på den kungliga sidan är Henriks unga drottning Margaret av Anjou.

Till och med Shakespeare, som ägnade några långa krönikespel åt dessa händelser, hade problem med att göra den passive Henrik VI fängslande. Hos Conn Iggulden är kungen så undflyende att han smälter samman med rumsinteriörerna. Drottningen är desto mer närvarande, men varken hon eller de många högättade krigshetsarna blir mer än glimtvis riktigt intressanta.

Istället är de många skickligt skrivna stridsskildringarna styrkan i denna lite gammeldags historieroman. Där tar Iggulden vara på spänningsmomenten utan att förtiga eller romantisera krigets många vidriga detaljer (inklusive frågan om hur de plåtklädda riddarna uträttade sina behov).

PÄR ALEXANDERSSON

Conn Iggulden

Conn Iggulden. Foto Ben Gold

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22