ROP FRÅN LÅNGT AVSTÅND

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Åke Edwardson
Norstedts 1998

Edwardson har skrivit sin bästa roman hittills. Kommissarie Winter är ett lyckokast, något som man kan säga om hela denna bok. När Edwardson inte anstränger sig att vara ”litterär” blir han bättre än vanligt – och ”litterär”.
En ung kvinna som fött ett barn (det är det enda man vet) hittas mördad och genom hela den långa romanen får man följa Winters bemödanden att hitta den juridiskt skyldige samtidigt som han själv söker efter ett slags inre frid. Vandringen mellan vittnen och andra förhörda berättar om ett Sverige – och Danmark där människor är utsatta och ensamheten utbredd.
Mitt i denna socialrealism hittar man ändå stråk av solsken, ett positivt drag som jag tidigare saknat hus författaren. Samtidigt lär man sig att minnet är något som det inte går att lita på: det var inte bättre förr.
Vad som slår mig, allra mest i denna roman är Edwardsons still att handskas med replikföringen. Sällan har jag läst någon som driver fram handling och stämningar så koncist med repliker.
Mot hans tidigare belöningar har jag ställt mig skeptisk. Om han skulle få pris för den Rop från långt avstånd har jag ingenting att invända .

ERLING HÅVALL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22