ROMÀN

Sep 19th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Av Elisabet Peterzén
Dejavu 2010

När jag var ung fanns det en bildad medelklass som närde mycket kultur. Dessa människor hade sin egen smak och köpte böcker och även konst efter den. En lång rad författare och konstnärer bars upp av denna medelklass som inte var särskilt rik eller för den skull bildad.

Olle Hedberg, Gösta Gustaf-Janson, Alice Lyttkens och andra kom med rader av välskrivna om än inte helt geniala böcker. Och grafiker av god klass kunde man köpa genom t ex FIB:s konstklubb för en billig peng.

I dag är det mesta ändrat. Bokklubbarna har likriktat smaken. Författare som marknadsförs av stora förlag ser sina böcker ligga i staplar på bokhandelsdiskarna. Alla människor köper i stort sätt samma böcker. De kan vara usla som Liza Marklunds men säljs ändå. På konstfronten är Gunilla Mann med sina flinande människor i välkända miljöer en storsäljare.

De flesta vet vem författarinnan Liza Marklund är, men nästan ingen känner till den originella välskrivande Elisabet Peterzén trots att hon vunnit stora tävlingar och fått ampla lovord i utlandet.

Härom dagen snubblade jag över en roman av henne som läsarna verkar helt förbigått. Den har den underfundiga titeln Romàn och kom ursprungligen ut 1976. Nu återutges den på Dejavu /www.dejavubok.se/.

Om denna nya bokform kan man läsa i boken att: “Dejavu är en publiceringstjänst på upphovsmännens villkor. Vi vill bevara den svenska litteraturskatten och göra den tillgänglig för alla. Vi lagerhåller allt digitalt och trycker boken på läsarens beställning. En bok publicerad via Dejavu kommer aldrig någonsin att ta slut på lagret.”

Elisabeth PeterzénDet blir ju intressant att se hur detta experiment kommer att gå. Tills vidare läser jag Elisabet Peterzéns bok och finner att den är både spännande och omskakande. I boken gör den svenske statsministern ett utspel i FN som leder till att Sverige blir tvunget avstycka ett landområde mitt i Sverige, på Södertörn. Där ska romerna, zigenarna, få ett eget land.

Den ädla och medmänskliga hållning som de svenska makthavarna velat exponera, förbyts snart i fientligheter. Svenska terrorgrupper gör raider in i det nya landet Ròman och ròmfolket rustar sig till tänderna för att kunna slå tillbaka. Världen fördömer svenskarna.

Det sägs att “Ròman är berättelsen om ett land som kanske existerar”. Självklart ligger det nära till hands att tänka på Israel och Palestina. Ämnet är naturligtvis kontroversiellt men berättelsen som Elisabet Peterzén kommer med är oerhört tankeväckande.

Hur skulle vi reagera om man avstyckade en bit av Sverige till ett annat folk? Det bästa med Elisabet Peterzéns bok tycker jag är att den självgoda svenska attityden får sig en törn. Vi vet alltid bäst när det gäller främlingsfientlighet. Vi kan alltid säga hur det ska vara i andra länder. Men hurdana är vi själva?

Alf Ronnby heter en författare som förra året kom med den intressanta Fördömda stad där det heliga kriget jihad kommer till invandrarstadsdelen Rosengård i Malmö. Då har polis och socialtjänst spelat ut sin roll. Kaos utbryter.

Det finns en skräck för muslimer både i Sverige och Europa i stort. Och zigenare eller romer har motarbetats länge. Nu utvisar länder som ska gälla för rättsstater i Europa utan lag och ordning romer. Behandlingen kan föra tankarna till hur judarna behandlades i Tyskland på 30-talet. Man ryser och känner skräck när man hör sådant.

Nog är det synd och kanske t o m farligt att vi inte längre har någon bildad medelklass som bryr sig, tar ställning och läser den viktiga och udda litteratur som trots allt skrivs i vårt land!

JEAN BOLINDER

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22