RÖDA SIFFROR

Jan 24th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till Röda siffrorAv David Armini
Ekström & Garay, 2021
ISBN 978-91-89308-82-4, storpocket, 469 sidor

Röda siffror handlar om två familjer i Hovås, en villaförort till Göteborg där medelinkomsterna är nästan de dubbla jämfört med Göteborg som helhet. Indirekt huvudperson är Leif-Håkan Ström som kallar sig Jack Strom. Han äger en framgångsrik fond och tilltalas av sina medarbetare som Mr Strom.

David ArminiHistorien berättas genom fyra personer: Leifs fru Inga-Lill, sonen Eric, hans vän Amanda och hennes far Puddy (som egentligen heter Fredrik men vars smeknamn från skoltiden hänger kvar). Enligt baksidestexten handlar romanen om att hunger efter pengar ”driver människor till att försaka allt annat, i synnerhet de närmaste relationerna”. Och det är ett riktigt perspektiv om man fokuserar Leif, Puddy och Leifs och Inga-Lills dotter Sophie. Men det gäller inte Inga-Lill, Eric och Amanda.

Om man ser till helheten, alla personerna, finns ett annat och mer spännande och viktigare perspektiv: hur förhåller man sig till brottslighet? Under berättelsens gång kommer nämligen samtliga att tvingas förhålla sig till brottslighet och eller begå eller överväga att begå brott, eller uppmana andra att göra det. Flera av dem blir också brottsoffer. Här är det inte pengarna som är i fokus utan både viljan att rädda sitt eget skinn och familjens rykte och känslan av att – som medlem av den förmögna klassen – stå över moral och rättvisa.

Det moralisk/psykologiska perspektivet följer också av romanens konstruktion. Genom att vi omväxlande ser händelseförloppet ur dessa fyras perspektiv hamnar deras tankar och känslor i centrum. Det är inte Leif som är huvudpersonen, utan dessa fyra.

Romanen är mycket spännande och välskriven och kan utan problem räknas till kriminallitteraturen om man läser den med mer fokus på huvudpersonernas moraliska utveckling än på pengarna.

GIT CLAESSON PIPPING

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22