RÖD SOM BLOD

Jan 18th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Röd som blodAv Salla Simukka
Punainen kuin veri, 2013
Översatt av Mattias Huss
Rabén & Sjögren, 2014
ISBN: 978-91-29-690079-8, 236 sidor

Detta är en kriminalhistoria, förmodligen skriven för äldre ungdomar. Huvudperson  är Lumikki, 17 år, som bor i en enkel lägenhet i Tammerfors. Den gymnasielinje hon valt finns  inte på närmre håll.

Handlingen utspelas i månadsskiftet februari–mars, det är vinter. Några ungdomar hittar en plastpåse i  en driva, full med sedlar, nedsölade av blod. De tar med sig sedlarna till skolans mörkrum, där de tvättar dem och hänger dem på tork.

På morgonen gör Lumikki sin vanliga  tur genom skolan, bl.a. till mörkrummet, där hon upptäcker sedlarna. Hon känner också lukten av blod. Hon upptäcker snart vilka kamrater som ägnat sig åt tvätten. Motvilligt lovar hon att hjälpa dem.

Handlingen bryts av återblickar. Vi får veta vad som gjort Lumikki till en ensamvarg. Hon blir instoppad i en bils baklucka, hamnar i en frysbox. Helt frivilligt, men händelserna tar en oväntad vändning och hon tappar kontroll över händelserna en stund. Ett par gånger förföljs hon och klarar sig tack vare list och snabbhet. Några personer dör, dock bara ”skurkar”.

Som ungdomsroman fungerar den säkert bra. Högt tempo, de flesta personer tecknas skiss- artar, dock ej Lumikki. De flesta skurkarna får sitt straff.

Det är inte ofta jag längtar tillbaka till katedern, men efter att ha läst den här boken gör jag det. Det vore roligt att sätta den i händerna på några elever och diskutera den. Det finns mycket att prata om, både detaljer och helheten.

BENGT HEURLIN

Salla Simukka

Salla Simukka. Foto Juha Törmälä

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22