RÖD SNÖ

Jan 15th, 2012 | By | Category: 2012-01 jan, Recension

Omslag till Röd snöAv Thomas Ringstedt
Albert Bonniers Förlag 2011
ISBN 9789100125608, inb, 400 sid

Röd snö är skriven av Thomas Ringstedts som disputerat inom molekylär neurobiologi och detta är hans debutroman. Valet av tema är aktuellt och spännande. Svininfluensan för några år sedan väckte många tankar om samhällets sårbarhet. Den bioaktuella filmen Contagion spinner även den på samma tema. Det som gjorde filmen bra var att den i hög grad  var verklighetsförankrad. Thrillern Röd snö saknar denna förankring.

Om jag ska sammanfatta boken med ett ord så är det grabbigt. Själv tycker jag inte om Röd snö men den kan passa yngre killar som är ute efter spänning. För boken lider verkligen inte brist på action. Här skjuts och dödas det på löpande band i ett vintrigt Uppsala och  både polis och militär hjälper till i jakten på de onda.

Handlingen kretsar kring ett livsfarligt virus som framställts på ett laboratorium utanför Uppsala. Bokens huvudpersoner är en nyligen separerad polis och en kvinnlig motsvarighet till Hamilton, på hemligt uppdrag där viruset framställs. Andra viktiga personer är en grupp djurrättsaktivister och en grupp nazister.

Thomas Ringstedt personer är stereotypt beskrivna och varken dialoger eller porträtt håller. Ännu mer störande är huvudpersonens ständiga referenser till kvinnornas bröst och deras ”styvnande” bröstvårtor. Grabbigt och inte i min smak.

LOTTA MAGNUSSON

Thomas Ringstedt

Thomas Ringstedt. Foto Caroline Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22