ROBERT WALLS HEMLIGA LIV

Nov 24th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till Robert Walls hemliga livAv Dekius Lack (pseud för Krister Gerhardsson)
Bakhåll Förlag, 2015
ISBN 978-91-7742-432-1, 240 sidor

Att läsa böcker av Dekius Lack är som att lära sig röka. Till att börja med tar man det försiktigt, känner av det sträva och kanske kräks, allra minst hostar, och börjar undra varför man håller på med det här.

Det var så det kändes för mig när jag skrev om pseudonymens första böcker i Dast. Jag begrep mig inte alls på dem. Men ju fler jag läste och lärde mig uppskatta författaren något skeva humor blev det som med cigaretterna, alltmer ett behov.

Robert Wall är hans pikareskhjälte – en kåt polisman med stor tur och liten intelligens – befinner sig för det mesta i en farsartad verklighet där hans förmåga att krångla sig ur hopplösa lägen är ibland makalös och ibland beroende på polischefens välvilja.

Dekius LackDet har gått ett dussin år och åtta böcker sedan Robert Wall visade sig på boksidor för första gången. I denna den åttonde boken har Robert har blivit kommissarie i Lund och chef för Operativa utredningsgruppen. Det innebär bland annat att han måste läsa alla utredningar som hamnar på hans bord men tyvärr har han drabbats av läsfobi – en sjukdom som troligitvis inte finns, men kanske borde finnas – och papperhögarna på hans bort travas allt högre. Men de behöver läsas, för hur ska han annars kunna imponera på biträdande rikspolischefens dotter Sandra Holmström som är hans nya polisassistent?

Men de gånger Wall tänker hamnar tankarna lätt utanför ramarna och om de inte gör nytta där finns alltid an nödlögn att ta till. Det är underhållande så gott som hela tiden eftersom även jag faller för den sorts humor som inte går hem i salongerna.

Fast … skulle jag råka ut för något är jag inte säker på att jag önskar att Wall ska ta hand om fallet.

Dekius Lack är pseudonym för Krister Gerhardsson, född 1962 i Lund. Han debuterade 1987 med den konspiratoriska fantasyberättelsen Rymdvargen och har sedan dess skrivit en lång rad böcker. Särskilt uppmärksammade blev miljöromanen Den kokande grodan och romanen Biljard klockan noll i cyber-cyber  där 531 441 alternativa slut till boken publicerades på nätet.

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22