RIKET VID VÄGENS SLUT

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-3, Recension

Av Jan Guillou
Pirat 2000

Guillous drapa om Arns upplevelser under slutet av 100-talet och början av 1200-talet är avslutad med denna sista del. Det är också på sätt och vis en berättelse om thrillerförfattarens förvandling till skolfux. Redan i Hamiltonserien var Guillou noga med detaljer och han har fortsatt på den vägen. Skillnaden är att i berättelsen som Arn tenderar detaljerna att skymma utsikten mot helheten.
Riket vid vägens slut börjar med att Arn återvänder till Västra Götaland efter 20 år i Det Heliga Landet. Han blir vederbörligen hedrad och hans religiositet beskrivs med ideliga knäfall och böner. Tempelriddaren byter kappa då och då lyckas ta sin älskade Cecilia och sedan bygger han landet som skall bli Sverige. Detta klarar han genom att ha tagit med sig ett helt sällskap invandrare.
Att Guillou är en tänkande författare är det inget tvivel om. Han vill förmedla det han tänker, tycker och har läst in. Det kräver mycket text (hela sviten omfattar över 1200 boksidor) och läsaren får stå ut med tidens moralkodex, supseder, klädmode och allt möjligt sådant ihop med Arns kamp mot den inkrökthet och antihumanism Guillou själv strider emot.
Det är intressant, men knappast spännande. Ett gediget arbete i folkbildningens tjänst.
Farten kommer mot slutet när den Erikska Kronan skall säkras i strid. Då går det undan desto mer.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22