RIKET PÅ VÄRLDENS TAK Kort historik över inkariket

Jul 16th, 2016 | By | Category: 2016-07 juli, Recension

Omslag till Riket pa världens takAv Patricia Temoche Cortez
Breve historia de los incas, 2010
Översatt av Ellinor Broman
Natur och Kultur, 2016
ISBN 978-91-27-14388-3, 171 sidor

Att Peru är ett intressant land fick jag lära mig när min hustru Birgitta (frid över hennes  minne) doktorerade på förhållanden i Valle Sagrado efter många års studier. Den peruanska historiedocenten Paricia Temoche Cortez går dock längre tillbaka i tiden i sin bok Riket på världens tak – En kort historik över inkariket. Den är verkligen kort, på bara 171 sidor och i sju kapitel berättas om detta rikes uppgång och fall mellan 1100-tal och mitten av 1530-talet. Detta folk hade inget skriftspråk så alla händelser före spanjorernas intrång berättades vidare enligt muntlig tradition.

Patricia Temoche CortezFörfattaren berättar koncist om de jordbrukande folkgrupper som allt eftersom bosatte sig i Urubambadalen, grundade huvudstaden Cuzco och bredde ut sig till ett imperium som kom att omfatta 400 mil längs bergskedjan Anderna från sydligaste Colombia, Ecuador, Peru och Bolivia till mitten av nuvarande Chile och de nordvästra delarna av Argentina.

Det var inget fredligt folk. De styrande inkorna, tidens överklass, initierade ofta erövringskrig, massakrerade upprorsmakare och andra fiender, torterade folk och fä, höll slavar, genomförde etnisk rensning och inte drog sig för människooffer.

Men de var också ett folk av ingenjörer. De fick grödor att växa tack vare terassodlingar längs bergssidorna som bevattnades med både öppna och underjordiska kanaler. De hade ett vägsystem med rast- och övernattningshus över hela det smått federala riket, en kommunikationsmetod (quipu) med hjälp av knutar på snören och de anlade nya städer med väldiga försvarsanläggningar och administrativa byggnader. Allt detta var en utveckling av de andinska samhällssystem och små riken som funnits tidigare där ledare – även kvinnor – valdes av menigheten och där man sett till att det fanns arbetskraft till allt som behövde göras. Det var en absolut klass- och könsstyrt samhälle där de högt uppsatta tilläts månggifte och kvinnor kunde ges bort i present. De ledande var om inte själva gudar så åtminstone gudarnas statliga representanter och därmed ägare till all mark.
Allt detta gick under när conquistadorerna från Spanien anlände och blev nya överhuvuden i början 1530-talet.

Författaren berättar någorlunda kronologiskt om inkahärskare, krig och erövringar men sällan om varför det inträffade, vilket kan bero på att systemet med knutar var handelsmässigt administrativt och inte narrativt. Boken, som redan blivit ett latinamerikanskt standardverk i ämnet, kanske närmast ska ses som en aptitretare som får intresserade att fördjupa sig i ämnet.

Patricia Temoche Cortez är docent i peruansk historia vid universitetet i Lima och Riket på världens tak, som också översatts till portugisiska, är hennes debutbok.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22