RESPEKT!

May 24th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Respekt!Av Karl G Sjödin
KGS Förlag 2010

I min ungdom läste jag mycket PG Wodehouse (och jag gillar de böckerna fortfarande). 1959 ramlade jag över en svensk motsvarighet, Claes Bergels Freddy och den heliga ankan. Det var den tredje och sista av böckerna om överklassynglingen Freddys äventyr, en svensk Bertie Wooster. Den första, Freddy klarar biffenı blev filmad av Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk och med skådespelare som Arne Källerud, Julia Cæsar, Tomas Bolme, Karl-Arne Holmsten och Börje Mellvig.

Författaren var en psudonym för Ernst Lindberg. Och varför skriver jag nu detta? Jo, KG Sjödin har försökt sig på något liknande. ”En kriminalkomedi” kallar han boken för på omslaget, och i en hälsning till läsaren skriver han att han sökt inför resor men aldrig funnit några humoristiska böcker. Så detta är ett försök att fylla tomrummet.

Lyckas han då?

Karl G SjödinNja. Idén är det inget fel på, personerna (jo, det finns adel och politisk överklass med också) är en osalig blandning med ytterst få ”normala” medborgare; roligheter (och elakheter) slår demokratiskt mot alla. Det har snarast blivit för mycket av det hela. Lite för långt, lite för omständligt bakgrundsberättande om också perifera personer.

Sannolikheten är förstås minimal även om skumma politiker, hycklande frikyrkopampar och våldsamma medlemmar av den ryska maffian visst finns i verkligheten. Men sådant stör ju inte i en berättelse som uttryckligen tar ut svängarna.

Det finns en huvudperson, miljonär, ekonomichef och lillebror till vd-n för ett av Sveriges rikaste media- och reklamföretag, hunsad, oskuld och utan all personlig utstrålning. Men han vill ha respekt, och det skaffar han sig och blir en ledande kriminell figur hand i hand med den våldsammaste mannen i Estland. Och förälskar sig i den prostituerade Olga som dessutom också är oskuld (ja, ni ser sannolikheterna minska för att detta bygger på faktiska händelser).

Så för min del var fascinationen störst över hur författaren ska lyckas få ett slut på det hela på ett inte alltför krystat sätt och rädda sin huvudpersons heder.

Jodå, det blir ett slut.

Hade författaren fått hjälp med att slå ihjäl sina darlings (heter det väl på svenska) så hade detta kunnat vara en utmärkt skrattspegel för Snabba cash-teman.

Så gör gärna ett nytt försök, KG, och den intresserade humorsuktande läsaren kan ju testa roligheterna själv.

En sista invändning: modelljärnvägsmärket heter Märklin, med ä. Själv hade jag Fleischmann.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens webbplats där man kan köpa boken och läsa några tidigare romaner: http://www.karlsjodin.se/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22