REKVIEM

Nov 30th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Rekviem

Av Robyn Young
Requiem 2008
Översatt av Jessica Hallén
Norstedts 2009

Här har vi en brittisk variant av Arn i Det heliga landet. De tidigare böckerna i Youngs trilogi hette Brödraskapet och Korståg och nu verkar det som om Arns kollega Will Campbell i Tempelriddarna står inför slutstriden. Det kristna imperiet i landet vid Medelhavskusten är slaget i spillror och freden syns inte ens i fjärran. Will, som tillhör den hemliga Anima Templis-varianten av Tempelherreorden har samvetskval. Han kom för att kämpa för fred, men nu år 1295 har tempelriddarnas ledning skapat en allians med kung Edward av England, Wills bittre fiende, som dessutom krigar om makten över Skottland.

Robyn Young

Ska Will kämpa vidare, mot sin övertygelse, eller strida för det han tror på? Blod flyter och in på scenen dyker också britternas arvfiende Frankrike som styrs av en kung med storhetsvansinne och oöverskådliga ambitioner.

Med de tidigare böckerna och filmerna om ”det svenska rikets grundare” i minnet må det vara läsaren förlåtet att blanda ihop konfekten en aning och börja tänka lite snett mot Skara och Varnhem.

Men det kan gå över efter ett tag. Young skriver inlevelserikt och spännande blir det efterhand. Innan romanens sista mening är läst har man alldeles glömt bort Västergötland.

HELGA LINDH

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22