RÄVLYSTNAD

Mar 10th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till RävlystnadAv Solveig Vidarsdotter
Lind & Co, 2019
ISBN 9789178614493, inbunden, 487 sidor
Ljudbok, uppläsare Marie Richardson, 13 timmar 34 minuter

Den här boken har jag lyssnat på. Uppläsaren Marie Richardsson läser med en neutral och intresseväckande röst. Däremot har jag svårare att hålla isär karaktärer när jag lyssnar istället för att läsa på papper. Här är det dessutom förhållandevis många personer involverade.

Detta är den tredje romanen om Gäddedepoliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo. Ingen av dem är någon superhjälte och det göt dem sympatiska och intressanta att läsa om. Annars är böckernas största behållning de fina miljöbeskrivningarna. Rena turistreklamen. Gäddede ligger i Jämtland inte så långt från norska gränsen. Där finns bara drygt 300 innevånare, så det är ingen världsmetropol som Solveig Vidarsdotter berättar om.

En ung miljöaktivist hittas död, nedgrävd i snön i närheten av det stora fjällhotellet. En mycket stor del av handlingen kretsar kring detta hotell och dess verksamhet. Turismen tränger sig på och miljön och djurlivet är allvarligt hotade. Hotellet är nyuppfört efter att tidigare ha brunnit ned. Den händelsen vilar historiskt över hela boken.

Det är inte bara målande miljöbeskrivningar som jag fastnar för, det är även vädret som tar lika stor plats. Som så ofta i kriminalromaner hamnar karaktärerna mitt i extremväder. Här är det en vinterstorm som lamslår hotellet och dess omgivning.

Handlingen innehåller ganska många dramatiska moment, kanske lite för många. Väder, vind och miljö skapar ändå tillräcklig dramatik. Här finns också ett antal opålitliga karaktärer som gör intrigen extra tillspetsad. Många personer och händelser är inte alltid vad de synes vara.

NISSE SCHERMAN

Solveig Vidarsdotter

Solveig Vidarsdotter. Foto Eva Lindblad

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22