RÅTTKUNGEN

Mar 1st, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till RåttkungenAv Pascal Engman
Bookmark, 2019
ISBN 9789188859440, 427 sidor

Incelmän hör till de många förbryllande fenomen som plötsligt diskuteras med stor iver i gamla och nya massmedier. Det handlar om män som inte bara lever ofrivilligt ensamma (involuntary celibacy) utan vill hämnas på alla kvinnor för detta tillstånd. Tyvärr är det inte något påhitt. Terrordåd med hänvisning till incelmännens situation har rapporterats i andra länder.

Pascal Engman måste ha pejlat in fenomenet lite före den allmänna opinionen eftersom han hade en kriminalroman om ämnet färdig i höstas. I Råttkungen arrangerar ett par självutnämnda och Stockholmsbaserade incelmän mord på kvinnor som upptakt till en större attack i staden. Jakten på männen leds av polisen Vanessa Frank och går genom en av Sveriges kvällstidningar, där den unga vikarien Jasmina Kovic dras in i härvan.

Att Engman verkligen kan skriva och bygga upp bladvändarintriger visade han i debuten Patrioterna för ett par år sedan. Förmågan finns kvar, men i Råttkungen undermineras den av ämnet. Även om han försöker gestalta den drivande incelmannen med viss psykologisk inlevelse så landar han till sist i indignerat avståndstagande. Begripligt, men det gör romanen svajig och lite splittrad.

Paradoxalt nog är Råttkungen bäst när incelmännen håller sig borta. Då kan Engman göra något som han är bra på: att skildra sårbarheten och det genuint mänskliga hos samhällets stöttepelare och dess mest marginaliserade gestalter.

Jag läser gärna mer om den komplexa Vanessa Frank, men också om uteliggaren Börje som figurerar i romanens utmarker. Börje har ett par människoliv på sitt samvete, och han tillåter sig inte att glömma den rattfylla som var orsaken trots att han suttit av sitt straff. Men Börje är också kapabel till kärlek och respekt för den kvinna han lever tillsammans med en tid trots hat och hån från det etablerade samhället. På det sättet blir han en otippad motbild mot incelmännens hatiska självömkan, och en person som låter Pascal Engman komma till sin rätt som författare.

PÄR ALEXANDERSSON

Pascal Engman

Pascal Engman. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22