RÅTTAN Black Edition

Jan 2nd, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till RåttanAv Kerstin & Johan Höfler
Ekström & Garay, 2020
ISBN 9789189047877, 247 sidor

Råttan kom ut redan 2017 men återutges nu i en skärpt version under titeln Råttan black edition och med författarnas riktiga namn. Kerstin Höfler är barnpsykiater och ekonom, Johan Höfler är polis och socionom. Fackkunskaperna är alltså gedigna och det är en fröjd att ta del av en verklighetstrogen intrig. Både när det gäller hur en till synes väl fungerande person uppträder när alla spärrar släpper och hur ett kriminellt nätverk växer inne i en hederlig byråkrati.

På Arbetsförmedlingen i Malmö lunkar verksamheten på men inne på sitt kontorsrum sitter Alexandra Leon och granskar tabeller och lägger pussel. Hon är född och uppväxt i Chile och har sett tillräckligt med skumrask där för att känna igen tecknen på sitt nya jobb. Hennes misstankar gäller charmknutten Olof, alltid på gång och duktig på att fixa jobb åt långtidsarbetslösa. Vad gör det då att förmedlingens lönebidrag växer över alla bräddar?

Hon börjar göra efterforskningar på egen hand som leder till Malmös svartklubbsvärld.  Där härskar Conny Lindström, obevekligt hård mot sina underlydande som han värvar bland dem som inga utsikter har i framtiden. Som den idealiske målvakten Hans Wetterling, en kommunjurist som supit och spelat bort familj och jobb.

Mord, mordförsök och självmord – tempot är snabbt och spänningen är det inget fel på trots att man hela tiden lär sig vad termer som ”resultatdialog”, ”tandemkremering ”och ”socialmedicinskt handikapp” innebär.  Eller att Alex känner sig åksjuk under en avgörande biljakt mot Kastrup. Slutet bäddar för en fortsättning. Den är välkommen.

KERSTIN MATZ

Kerstin & Johan Höfler

Kerstin & Johan Höfler. Foto: Stefan Lindblom

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22