RAGGARLIV

Aug 20th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Raggarliv

Av Per Åhlström
Bilda Förlag 2009

Jag blev lite rörd av delar av den här boken. Nostalgi har sådan påverkan på mig emellanåt. Åhlström beskriver hur Sverige tedde sig för ungdomen i början av 50-talet och framåt det är möjligt att hans citat av Bo Eriksson – ”Bilismens stora betydelse är att den gjorde slut på inavel på landsbygden” – är ett riktigt antagande. Fast inte helt och hållet. Cykeln hade säkert också sin inverkar liksom de religiöst påverkade lagarna.

Berättelsen om hur ungdomar ville ha större frihet och därför sparade ihop pengar för att tillsammans köpa bil och åka någonstans för att i bästa fall ragga upp tjejer är roande och väcker minnen. Jag var med i en sådan bilpool efter att 1958 ha tagit körkort. Vi fick ihop till en 30-talsbil med fotsteg och allt och bestämde oss för att åka till Stockholm för att ragga. Huvudstaden var ett syndens näste, det visste ju alla. Bensinen var billig men inte billig nog så vi startade på bensin men när motorn var igång fyllde vi på fotogen. Det gick också, men luktade illa. Vi kom till Stockholm, hånades av den stadens raggare och deras flickor. De var inte alls så snälla som Åhlström skriver i Raggarliv, så vi fick återvända till Hudiksvall med oförrättat ärende.

Åhlströms redogörelse för raggarna och deras förvandling från (av de vuxna ansedda) livsfarliga och sexgalna ligister till mogna män – och några kvinnor – med familj barn och bibehållet bilintresse har en intressanta biografier och synpunkter.

Men det är den historiska och därmed nostalgiskt tillbakablickande historiken som gett mig mest.

De olika raggarna från olika delar av Sverige, bland annat Göteborg och Östersund, berättar om sina upplevelser på olika platser och om hur de uppfattar andra raggargäng som kommit och gått. Lagom upphetsande.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22