RÄDSLANS GEOGRAFI

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av Anja Snellman
Peelon Maantiede 1995
Översatt av Camilla Frostell
Norstedts 2000

Till en semesterkoloni på en holme utanför Helsingfors bjuder sju kvinnor, däribland huvudrollsinnehavaren, in sju män som var och en har en relation till. Detta är kvinnor som skadats till kropp och själ av män och nu inte längre vill vara offer – utan förövare. Det blir midnattsseminarier där dessa ultrafeminister tar en gruvlig hämnd på det manliga könet.
När boken kom ut i finland blev del en väldig debatt. Många tyckte alt det var provocerande att läsa om kvinnor som misshandlar män. Andra menade att det var orealistiskt eftersom verkligheten var precis tvärtom.
Troligtvis använder författaren greppet oerhört medvetet för att visa på det finska samhällets utveckling från 50-talets sovjetinflytande till 90-talets inträde i den europeiska gemenskapen. Det är under en del av den tiden den rädda och ganska vilsna huvudpersonen växer upp under manligt förtryck. Hennes liv blir ett trauma.
Hämnden för de manliga övergreppen sker med typiskt kvinnliga attribut som nagelfilar, virknålar och strumpstickor. Boken är en aningen märklig blandning av utvecklingsroman och psykologisk thriller. Troligtvis är det ett tidens tecken att den är utgiven med stöd från Nordiska rådet och Europeiska kommissionen.

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22