RØDT SOM KIRSEBÆR

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-1, Recension

av Alf R. Jacobsen
Aschehoug 1994

Den skicklige journalisten Alf R. Jacobsen har sporadiskt låtit höra av sig i kriminalgenren. Stalins guld (1982) väckte ingen uppståndelse. Det gjorde däremot Osiris (1986), om smuggling av plutonium, och med Kharg (1988), som utspelas i shipping-miljö, demonstrerade Jacobsen sin kunnighet att sudda ut gränsen mellan fakta och fiktion. Kharg gav honom också Rivertonpriset.

Efter flera års tystnad i kriminalsammanhang är Jacobsen nu tillbaka med romanen Rødt som kirsebær. Här introducerar han den desillusionerade polisen Sivert Kingo, ”mitt i livet, på väg mot en ny tillvaro som privatspanare”.

Som driven journalist är Jacobsen van att lägga pussel, och det med bitar som inte alls verkar höra ihop. Den tekniken använder han också i årets bok: från en hängd bankdirektör till det mystiska ämne som kallas rött kvicksilver, sexuella perversioner, narkotika, korruption, spionage, 1989 och murens fall, det kalla kriget – allt detta kan på avstånd verka förvillande, men Jacobsen är en utmärkt ledsagare för läsaren.

Precis som det röda kvicksilvret är den här romanen en raffinerad legering.

Ryktet säger att vi skall få höra mer från Sivert Kingo. Om det stämmer är det bra.

Ett par små invändningar: Romanen är skriven i jagform och del fungerar bra när – Kingo berättar. Vi lär känna honom bra men människorna runt om blir inte alltid tillräckligt levande.

ODD MAGNAR SYVERSEN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22