QUICK – DEN STORA RÄTTSSKANDALEN

Dec 29th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Quick Den stora rättsskandalen

Av Pelle Svensson
Blue Publishing 2009

Advokaten och författaren Pelle Svensson hade egentligen tänkt kalla den här boken Med Kwast till Blåkulla men förlaget tyckte att den titeln var alltför raljerande. Idén till titeln kommer från en teckning i boken där några figurer sitter på en kvast på väg till Blåkulla. Deras fotograferade ansikten föreställer åklagaren Christer van der Kwast, förhörsledaren Seppo Penttinen, chefspsykolog Birgitta Ståhle, Quicks försvarsadvokat Claes Borgström och psykologprofessor Sven-Åke Christiansson. Det är dessa personer som Svensson menar är skyldiga till att en nerdrogad mytoman som Sture Bergwall/Thomas Quick fått förklara sig skyldig till och blivit dömd för åtta mord av de 33 han påstått sig ha utfört.

De såg till att han vallades runt på de platser där han påstod sig ha mördat folk och/eller gömt likdelar. van der Kwast och Borgström fungerade som dubbla åklagare, Ståhle och Christiansson som sagoinitierare och Penttinen som utskrivare av berättelserna och de brott ingen sett honom begå, ingen kunnat bevisa och där påstådda medbrottslingar aldrig blivit inkallade som vittnen. I stället för polisens likhundsförare anlitades en privat firmas hund för att söka efter nergrävda kroppsdelar (jfr Sandra Anderson som i Michigan, USA, ertappades med att medföra benbitar som hon släppte ut på brottsplatser och blev berömd på kuppen – ända till dess hon ertappades).

Pelle Svensson

Pelle Svensson har gått igenom och noga analyserat allt som hänt i fallet Quick och anser att rättssäkerheten åsidosatts å det grövsta – och att de inblandade gjort sig skyldiga till tjänstefel, mened, fiffel med bevis och en hel del annat i den stilen, allt för att främja egna karriärer. Och det är bekyllningar som han i sin text bevisar att han har fog för.

Att Sture Bergwall gjorde sig skyldig till grovt rån, otukt med barn och knivmisshandel av en homosexuell man på 1970-talet borde inte hindra att han ska omfattas av laglig rättssäkerhet.

Det här är bara en av de senare ”rättsrötorna” som kommit upp till ytan i Sverige. På 1950-talet hade vid Haijbyaffären, på 80-talet Allmänläkaren & Obducenten. Alla affärer har en doft av häxjakt – eller religion där en absolut tro är viktigare än vetenskap och sunt förnuft.

Det kanske bättrar sig nu när Bergwall/Quick överklagat domen för att han mördat en israel i Dalarna (troligen avdagatagen av en pizzabagare som flytt landet) och målet återbördats till tingsrätten. Men säker kan man inte vara. Det finns politik (s) inblandad. En före detta justitieminister (och deckarförfattare), en JO och en JK, alla partimärkta, kan ta skada av att deras manipulationer bokförs.

Inte heller kan vissa journalister – åklagarens PR-personer – komma undan skammen och Quicks nya påståenden om oskuld visar sig vara riktiga. Då kan inte längre Dala-Demokratens Gubb Jan Stigson hävda att hans landsända har en alldeles egen Jack the Ripper. Han är inte ensam, men hmhm vet om han inte är värst.

Jag skulle faktiskt gärna se att Gubb Jan Stigson recenserade Svenssons bok. Det skulle bli intressant läsning.

KJELL E. GENBERG

Recension av bröderna Bergwalls bok

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22