PUMASPÅR

Jun 15th, 2015 | By | Category: 2015-06 juni, Recension

Omslag till PumaspårAv Nevada Barr
Track of the Cat, 1993
Översättning Marie Olsson
Hoodoo Förlag, 2015
ISBN 978-91-981330-3-5, inbunden, 2990 sidor

Förlaget har gett ut två böcker i serien om Anna Pigeon, som arbetar som ranger (naturvårdare, viltvårdare och enklare slags polis i nationalparker i USA). Nu backar de och börjar om med den första i serien.

De två tidigare, Stum rädsla och Vargavinter, har fått mycket goda recensioner, både i Sverige och i USA, där de också fått priser.
Jag kan bara hålla med: det här är spänningsromaner av hög klass och med ett eget tilltal. De utspelar sig i olika nationalparker, och det känns att författaren själv har erfarenhet av arbetet.

Under läsningen får jag associationer till en annan bok, spännande den också men inte i spänningsgenren, Vild, som är en självbiografi där det mesta utspelar sig i vildmarken i Kalifornien längs en vandringsled. Boken blev också film, Wild (och jag har uppskattande skrivit om båda).

Här finns samma typ av miljö, och samma tydliga beskrivning av den.

Nå, deckargåtan: Anna arbetar som ranger i Guadelupe Mountains i Texas när hon under ett vandringsuppdrag för att söka efter pumor som ska räknas finner en kollega död. Hon tror först, liksom polis och rättsmedicinare, att kollegan dödats av en puma, och ranchägarna nära parken driver fram skyddsjakt på de farliga djuren. Men Anna börjar misstänka att något är fel. Ingen ranger skulle ge sig ut så utan vattenflaska, och varför inga sår från de taggiga buskarna? Och en puma borde ha ätit mer av kroppen.

Eftersom detta är en spänningsroman så har hon förstås fog för misstankarna. Och hon börjar en egen utredning, frågar ut de tänkbara misstänkta i hennes närhet.

Miljön är alltså målande beskriven, men kanske personporträtten är ännu bättre, särskilt huvudpersonen själv som inte är en okomplicerad person.

Det är spännande på många plan. Och en plädering för naturvård och mot dumhet och kortsiktiga ekonomiska vinster.

LEIF-RUNE STRANDELL

Nevada Barr

Nevada Barr. Foto Donald Paxton

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22