PROFETEN – Andra boken om Alvin Miller

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Recension

Av Orson Scott Card
Red Prophet 1988
Översatt av Anders Bellis
Bonnier Fantasy 1996

Efter att ha slukat den första boken Alvin – lärlingen med frenesi och nytänd glädje kunde jag inte förstå varför jag inte kom in i denna bok. Jag försökte flera gånger och kom inte mer än några sidor.

Helt plötsligt förstod jag varför. Man känner inte riktigt igen sig från där man slutade förra boken. Med den nya vetskapen kunde jag ge mig i kast med Profeten, vilket gläder mig efter fullbordad läsning.

Sättet att blanda in historiska namn typ ”Napoleon” i händelserna ger en touch av fakta istället för Fantasy. Tyvärr är jag inte tillräckligt bevandrad i Amerikas nybyggarhistoria med inslag av vår egen folktro för att säga om dessa inslag är någorlunda sanna.

Däremot kan jag tänka mig att folktron och indianernas kunskaper att använda sina sinnen är en tappad del av vårt historiska arv. Profeten är en stark fortsättning på en intressant serie. Serien har funnits ute ett tag nu men den är inte förlegad.

KRISTER NILSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22