POLCIRKELN

Oct 1st, 2021 | By | Category: 2021-10 okt, Recension

Omslag till PolcirkelnAv Liza Marklund
Piratförlaget, 2021
ISBN 9789164207111, inbunden, 380 sidor

Det är många återvändande författare till bokhandelsdiskarna i år. Liza Marklund är en. En efterlängtad. Hon har skrivit den första delen i en trilogi om den norrbottniska orten Stenträsk.

Det finns ju ett ordstäv; den som väntar på något gott…. Det passar bra in här. Jag påstår att detta är författarens bästa roman. Visserligen blev hon banbrytande när hon slog igenom med Sprängaren, den första boken om serien om journalisten Annika Bengtzon. Men jag faller pladask för den här romanen.

Man kan inte säga att det återigen är nydanande. Tvärtom, mycket känns igen. Det är bara så förbaskat bra. Polcirkeln är en dubbelbottnad titel. Givetvis anspelar den på det geografiska läget, men även på en bokcirkel som fem unga skolflickor hade under tidigt 1980-tal. Boken växlar tidsperspektiv från den tiden och nutid. De olika kapitlen är namngivna efter flickornas bokval.

I många stycken är det en uppväxtroman, om unga flickors situation i den tidens Norrbotten. Ett antal konflikter, som jag tror att det går att känna igen sig i, oavsett var man har varit bosatt. Författaren lyckas fånga tiden fantastiskt målande och med en känsla av självupplevelse.

En av de fem försvinner utan ett spår. Nu fyrtio år senare hittas en kropp inmurad i ett brofundament. Naket och huvudlöst. Brottet är preskriberat, men polisen söker ändå svar. Det är sonen till den utredande polisen vid försvinnandet som nu är undersökningsledare. Han spelade också en stor roll i flickornas unga liv. De återförenas alla inför en minnesstund för den funna flickan.

Det är skickligt berättat. Liza Marklund skapar med ganska små medel en vibrerande spänning, trots att rena actionmoment saknas. Det behövs inte sådana här. Personerna känns äkta och levande. Miljön bildar en perfekt kuliss till allt det mystiska och hemliga.

Liza Marklund är tillbaka. Vad som ska komma i de två kommande böckerna kan man knappt vänta på.

NISSE SCHERMAN

Liza Marklund

Liza Marklund. Foto Annika Marklund

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22