POJKEN SOM ÖVERLEVDE FÖRINTELSEN

Oct 28th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till pojken som överlevde

Av Thomas Buergenthal
A Lucky Child (Ein Glückskind) 2007
Översatt av Krister Thelin
Historiska Media 2008

Auschwitz Birkenau och Sachsenhausen är två platser vars blotta namn fortfarande väcker avsky. I dessa koncentrationsläger vistades Thomas Buergenthal som ung – och han var en av dem som överlevde efter elva år i grym fångenskap. Ett lyckobarn, är vad han benämner sig själv i bokens originaltitel. Det är på sätt och vis en historiens ironi att han numera är domare vid Internationella domstolen i Haag, den instans som bedömer krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

thomas buergenthal

Han var inte fullt fyllda elva (född 1934) när polska soldater befriade honom och andra olycksbarn från koncentrationslägret Sachsenhausen i Tyskland. Då hade han redan vistats i ett år i det förintelseläger på polsk mark där nazisterna förintade cirka en och en halv miljon människor. På hans underarm finns fortfarande tatueringen “B-2930”. Den fick han som tioåring i Auschwitz.

Han bodde med far och mor i det judiska gettot i Kielce i Polen när nazisterna i augusti 1942 mycket grymt utrymde stadsdelen och dödade nästan alla invånare under sin operation. Buergenthals fem och sex år gamla styvsyskon fördes till den judiska kyrkogården och mördades. Resten av familjen fördes till Auschwitz, där Thomas skildes från sin mor direkt efter ankomsten. Kort därefter såg han sin far för sista gången. Själv var han nära döden åtskilliga gånger. Då han äntligen befriades, som en av de yngsta överlevande kunde han inte läsa eller skriva. Detta fick han lära sig på ett barnhem i Polen.

Modern hade också överlevt och sökte febrilt efter honom i efterkrigstidens Europa och lyckades till sist, efter ett år, finna honom och få en fristad i Tyskland. Fadern hade alldeles i slutet av kriget arkebuserats i koncentrationslägret Flossenbürg.

Som 17-åring kom Thomas Buergenthal outbildad till Amerika – och har nu ett domaruppdrag som är ett av de finaste en jurist kan få.

I floden av böcker från tusenårsrikets krig och fördärvligheter är detta ett viktigt bidrag. Av allt som inträffade under den nazistiska epoken är koncentrationslägren och grymheterna där något vi inte får glömma. Att denna bok dessutom är välskriven och gripande är ytterligare en orsak till att den bör bli läst.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22