POETEN OCH CIRKELMAKAREN

Apr 27th, 2008 | By | Category: 2008-3, Recension

Omslag till Poeten och cirkelmakarenAv Örjan och Ola Wikander
Wahlström & Widstrand 2008

Julius Caesar är mördad men år 37 före Kristus börjar det kaos som drabbat Rom efter ”kejsarmordet” att dämpas. Fast inom maktens kretsar dyker oupphörligt nya konflikter upp och det finns dessutom sådant som hotar Romarriket – partherna i öst är ett hot och på Medelhavet hotas romerska fartyg av pirater. Trupper är låsta i Palestina och man är på väg att inleda belägringen av Jerusalem.

Detta är hur omvärlden ser ut när den korpulente romerske diktaren Plotius Tucca bestämmer sig för att göra en semesterresa genom Italien. Han träffar på den judiske undergöraren och upprorsmannen Jechiel ben Amittai och nu börjar på allvar de äventyr som på omslaget beskrivs som ”en antik skröna”.

Det är en spionroman på låg personlig nivå. Poeten och cirkelmakaren – alltså Tucca och Jechiel – hamnar i Octavias hemliga tjänst och i situationer där de måste bruka all den James Bondiska uppfinningsförmåga de kan uppbringa för att klara livhanken.

Ola Wikander är något av ett språkgeni. Han föddes 1981 och som 13-åring började han studera latin på allvar. Därefter lärde han sig grekiska, gotiska och oskiska och i dag behärskar han ett dussin döda språk förutom ett antal levande. Om dessa kunskaper och en del annat berättade han i boken I döda språks sällskap som nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2006. Poeten och cirkelmakaren skrev han tillsammans med fadern Örjan Wikander (född 1943) som är antikforskare och professor i Antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet.

Örjan och Ola WikanderOla Wikander har uppmärksammats för översättningar av Kanaaneiska myter och legender och det babyloniska skapelseeposet Enuma elish. För sina insatser som översättar tilldelades han 2005 Letterstedtska översättarpriset av Kungliga Vetenskapsakademien.

LENNART BRÅDING

Örjan och Ola Wikander. Foto Kenneth Ruona

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22