PITBULL

Aug 11th, 2022 | By | Category: 2022-08 aug, Recension

Omslag till PitbullAv Anne Mette Hancock
Pitbull, 2020
Översättning: Helena Stedman
Louise Bäckelin förlag, 2022
ISBN 978-91-7799-213-4, inbunden, 326 sidor.

Anne Mette Hancock är journalist och författare. Hennes första bok om journalisten Heloise Kaldan och polismannen Erik Schäfer, Likblomman, kom på svenska år 2020. Den fristående uppföljaren Äppelmannen kom 2021, och nu kommer den tredje boken i samma serie: Pitbull. Hancock bor idag i Köpenhamn.

Heloise Kaldan är grävande journalist och skriver en artikel om Röda Korsets vaktjänst, där volontärer hjälper människor som ligger för döden. Hon lär känna Jan Fischof som är döende i cancer. Han är från Södra Jylland och antyder för Heloise i ett förvirrat ögonblick att han i sin ungdom varit inblandad i mord, och att han nu fruktar att Gud kommer straffa honom ”öga för öga”. Heloise kan inte tro att Jan Fischof är en kallblodig mördare och lovar att undersöka vad som hänt så att han kan få frid. Hon börjar gräva i vad som hände offret, en man som kallades för Pitbull. Hon finner en koppling till andra fall från slutet av 1990-talet, då flera unga kvinnor försvann spårlöst. Heloise vill ta reda på vad som verkligen hände innan Jan Fischhof tar sitt sista andetag. I jakten på sanningen tar hon hjälp av mordutredaren Erik Schäfer. Vem kan Heloise lita på när både de anhöriga och polisen ljuger?

Handlingen utspelar sig under fyra dagar i juli och huvudsakligen omkring Gråsten i Sönder­jylland (där författaren växte upp). Hancock har byggt upp en ovanlig intrig med bra dialoger och hon fångar läsaren med denna bladvändare. Ordet Pitbull är inte bara bokens titel utan begreppet är centralt i mer än detta avseende, men som inte kan avslöjas här. Boken handlar om gammal kärlek som väcks till liv, om behovet att få syndernas förlåtelse och om att inte behöva dö i ensamhet.

Denna deckare har en lågintensiv spänning som gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. När alla trådar nystas upp går handlingen mot ett förväntat slut för att på de allra sista sidorna helt kastas om. Så elegant!

Anne Mette Hancock är en skicklig författare med fantasirikedom och empati.

LARS-ERIK HOLM

Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancock. Foto HEIN Photography

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22