PIRATDROTTNINGEN

Sep 9th, 2009 | By | Category: 1999-4, Recension

Av Fredric Karén
Boströms 1999

Britt Wadner var pionjär inom svensk lokal – och reklamradio. Som energisk och viljestark sådan kom hon att bli en nagel i ögat på det politiska etablissemanget, där i synnerhet socialdemokraterna menade att det var närmast landsförräderi att låta folk lyssna på annat till vad det statsbärande partiet ville framföra. På så vis blev till och med populärmusik, av det slag dagens nostalgiska radiostationer pumpar ut, en samhällsfara.

Britt var alltså obekväm och störde Olof Palmes behov av politisk ordning. Inom politiken var han ju ordningsman och tillsammans med övriga sossar manipulerade han riksdagen för att krossa yttrandefriheten.

Detta framgår tydligt i den mycket intressanta bok om Wadner och Radio Syd som dottersonen Fredric Karén skrivit. Samtidigt har den blivit ett tidsdokument om den epok som började i slutet av 50-talet (samlingsnamnet har blivit 60-talet) och fortsatte fram till 68.

Wadner var en stark kvinna som inte ville ge upp sina visioner om fristående radio och hennes äventyr på Kalendegatan i Malmö och internationellt vatten i Öresund har i denna bokversion blivit en spännande och lärorik deckare. Läs och lär hur man gör uppror mot en makt som inte förändrats särskilt mycket – kolla bara in Rosengren och Ringholm.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22