PILOT I DEN DANSKA BRIGADEN I SVERIGE UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET

Apr 16th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till Pilot i den danska brigadenAv Aage Sandqvist
Books on Demand, 2019
ISBN 9789174631487, pocket,200 sidor

Dast får många recensionsböcker, men också andra böcker kommer ibland i vår väg. Denna är en sådan. För att vara helt tydligt: författaren är min svåger och han skickade den inte för att han förväntade ett omnämnande.

En regelrätt recension blir det ju inte. Detta är författarens berättelse om sin far som blev pilot i Danmark under 1930-talet, blev under andra världskriget i Sverige en del av den danska s.k. polisstyrkan som i verkligheten var förberedelser för att danska, och Aage Sandqvistnorska, motståndsmän skulle kunna ingripa i sina hemländer. Carlo Sandqvist planerade ett storskaligt bombanfall mot den danska flygplats i Aalborg som var tyskarnas centralpunkt för flyginsatserna i Danmark och Norge. Den blev avblåst i sista ögonblicket, tyskarna kapitulerade. Och efter kriget blev han chef på just den flygplatsen.

En hel del av detta har varit känt bland historiker tidigare, men det är en intressant berättelse om en man och hans liv under denna dramatiska period. Sverige lät de danska piloterna använda ett antal av de första helt svenska bombplanen för den planerade aktionen. Man målade över de svenska blågula kokarderna på planen med de danska rödvita, som fick bli något större för att helt kunna täcka de svenska.

Vi har ju i Dast skrivit om ett antal böcker om andra världskriget så denna personliga berättelse kan passa också här.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22