PER MEURLING En intellektuell vildhjärna

Oct 28th, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Per MeurlingAv Hans Lagerberg
Ordfront 2011
ISBN 978-91-7037-402-9, 352 sid

På försommaren 1970 träffade jag som hastigast Per Meurling på Hsonproduktions flotta kontor på Kungsgatan i Stockholm (ja, jag skrev också för detta förlag) och kunde konstatera att mannen inte var tillnärmelsevis så skrämmande som han framställdes i pressen.

Därför kastade jag mig med iver över Lagerbergs bok om honom. På pärmen står att de är en biografi och det är på sätt och vis rätt – det är en skildring med biografiska inslag både vad det gäller författaren och huvudpersonen.

Per Meurling var en tänkare som kanske följde devisen ”Att tänka fritt är stort men att tänka rätt är större”, Thomas Thorilds ord som står i guld ovanför ingången till aulan på Uppsala universitet, på sitt eget vis. Han tänkte gärna fritt och stort, men enligt omvärlden inte alltid rätt.

Politiskt var han  först  en vänstervilde som försvarade Stalin och hans utrensningar, umgicks med sångaren och kompositören Johnny Bode och skrev, förutom böcker och artiklar om indiskt kastväsen, Shakespeare och Geijer samt försvarstal för Agnes von Krusenstjerna som i romanserien Fröknarna von Pahlen ställde till med moralpanik i landet med incest- och samlagsskildringar. För Hson skrev han om Gullivers sexresor, om Markis de Sade och massor av noveller under pseudonym.  Johnny Bode gav under namnet Johnny Delgada ut romanen Jag var en kärlekskonstens mästare som troligtvis skrevs av Meurling.

Hans LagerbergJa, Meurling hann med mycket under levnadsåren 1906 och 1984. Lagerberg har vaskat fram mängder av det han gjorde, berättar om hur den hårdföre stalinisten blev lika hårdför antikommunist och konsulterar ett stort antal människor som haft med Meurling att göra. Epitetet ”en intellektuell vildhjärna” verkar ha fog för sig, liksom att han var en komplicerad person som föll utanför normerna i det svenska kulturlivet. Men någonstans i textmassan känns det som om människan Meurling kommit bort.

Fadern var präst och själv arbetade han som författare, kritiker och religionshistorier – dessutom som kommunistisk agitator och spion, om man ska tro hans belackare. Han var aldrig tvekande när det gällde att ta en debatt. På 70-talet debatterade han gärna den växande vänstervågen.

Per Meurling  var  en självständig själ. Övertygelserna växlade. Ingen som läst honom kan emellertid tvivla på att han hade ett skarpt intellekt och en formuleringsförmåga  som kunde övertyga både akademiker och ”vanligt folk”.

Lagerbergs bok är intressant genom att han via Meurling tar tempen på stora delar av den svenska parnassen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22